Idag, 3 september, öppnar en helpdesk dit verksamma journalister och mediechefer kan vända sig med frågor om till exempel handlingsplaner kring hat och hot, stöd och råd till frilansare och tips kring grundläggande personsäkerhet. Bakom helpdesken står Demokratijouren vid Fojo och är en del av ett regeringsuppdrag kring hat och hot mot Sveriges journalister.

Demokratijourens helpdesk kan också bistå med kontaktuppgifter till lokal och regional polis runt om i hela landet. De kommer även att kunna erbjuda ett besök på redaktionen eller frilansmötet där de berättar mer om hat och hot mot Sveriges journalister, hur man kan öka sin egen eller redaktionens beredskap, och vilket samhällsstöd som finns att tillgå.

Demokratijourens helpdesk kommer att vara bemannad under kontorstid och nås via mejladressen demokratijouren@lnu.se.

Demokratijouren arbetar sedan hösten 2017 med att ta fram råd och stöd kring hat och hot mot landets journalister, ett uppdrag som ingår i regeringens handlingsplan ”Till det fria ordets försvar”. Under hösten 2018 planerar Demokratijouren även att hålla säkerhetskurs för journalister runt om i landet. Kursen kommer att vara kostnadsfri för verksamma journalister.

Besök www.demokratijouren.se för mer information om helpdesken och Demokratijourens arbete i allmänhet.

Ta oberoendet på allvar
Krönika: orolig för att anmäla