(2016-05-30) Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år. Det uppmärksammas just nu med en utställning på Kulturhuset i Stockholm. Och i morgon på Sveriges EU-representation i Bryssel.

”Den svenska tryckfrihetsförordningen – 250 år av tryck- och yttrandefrihet” är rubriken på det evenemang som Sveriges representation i Bryssel tillsammans med Utgivarna anordnar på ambassadörens residens i morgon eftermiddag.

Bland talarna finns Per Olsson Fridh, statssekreterare på kulturdepartementet, SverigesTelevisions VD Hanna Stjärne och Expressens kulturchef Karin Olsson, liksom EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

Att i Bryssel, med bland annat EU-parlamentariker och representanter för EU-kommissionen, på gästlistan, uppmärksamma den svenska presstraditionen, oberoende public service och världens äldsta tryck- och yttrandefrihet är både viktigt och angeläget – inte minst med tanke på hur mediesituationen utvecklats i EU-länder som Ungern, Polen och Kroatien.

I Sverige invigdes ”Ordets Akt – Tryckfrihetsförordningen 250 år” på Kulturhuset i Stockholm den 2 maj. Utställningen pågår till den 23 juni och är den hittills största manifestationen för 250 år av tryck- och yttrandefrihet. Bakom utställningen står TU – Medier i Sverige och Kulturhuset Stadsteatern.

Så här presenteras utställningen på Kulturhusets hemsida:

”Utställningen blandar pedagogiskt arkivmaterial med samtida videoverk och mer konceptuell konst – både svenska och internationella konstnärer medverkar, och ger olika ingångar på diskussionen om yttrandefrihet.

I utställningen tydliggörs den historiska kampen för yttrandefrihet i Sverige, ofta med publicister och modiga debattörer i frontlinjen. Men Ordets akt lyfter också dagsaktuella hot mot yttrandefriheten, fria medier och ett fritt åsiktsutbyte.”

Se den!

Utställningen har kompletterats med paneldiskussioner anordnade av Publicistklubben. De har handlat om ”Hoten mot yttrandefriheten i Europa”, ”Hat och hot i Putins Ryssland” och avslutas i kväll med ”Karikatyren i yttrandefrihetens tjänst”.

Utställning, debatt, seminarium, event… I Sverige och i EU. Alla aktiviteter är värdefulla – aldrig har det varit viktigare att stå upp för tryck- och yttrandefrihet och fri och oberoende journalistik.

Per-Anders Broberg

VD Utgivarna

Rikspolischefen: - Vi tar journalisthoten på allvar
Ett öppet och fritt internet