Anonym

Start Forum Öppenhetsforum Anonym

Taggat: ,

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Per Hagström 9 månader, 3 veckor sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11492

  Anonym

  Hej jag undrar hur man kan förbli anonym, om man begär information hemskickad. Kan man kräva att myndigheten maskar ev. Kontaktinformation..?

  #11507

  Per Hagström
  Moderator

  Jag tolkar det som att du inte känner något behov av att vara anonym i förhållande till myndigheten utan är orolig att någon utomstående ska begära ut din begäran och identifiera dig. Du kan skaffa dig en mejladress som inte avslöjar din identitet och sedan be myndigheten mejla handlingarna till den. Ett aber är att myndigheter inte är skyldiga att mejla handlingar så du är utlämnad till deras goda vilja i det avseendet. Du har ingen möjlighet att besöka myndigheten och göra en muntlig begäran om att få läsa handlingarna på plats eller ta med dig kopior hem? Då lämnar du inga skriftliga spår efter dig. Ett tredje alternativ kan vara att använda sig av en mellanhand eller ett ombud som begär ut och tar emot handlingarna för din räkning.

  I de flesta fall finns det inte någon sekretessregel som myndigheten kan åberopa för att maskera dina kontaktuppgifter om du gör en skriftlig begäran. Jmf denna dom:

  KR Sthlm 784-13

  Samt detta JO-beslut:

  JO 1061-13

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Anonym
Din information: