Nationella betygsdatabasen

Start Forum Öppenhetsforum Nationella betygsdatabasen

Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Per Hagström 11 månader sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #8427

  Mikael Olsson

  Universitets- och högskolerådet är en myndighet som bl a underhåller Nationella betygsdatabasen. (https://www.uhr.se/studier-och-antagning/Betygsdatabasen/) Jag skickade dem en fråga om huruvida det går att använda tjänsten för att hämta ut slutbetyg från gymnasiet för enskilda personer, vilka ju nästan alltid är offentliga handlingar. (Tror inte att det spelar nån roll, men användningsfallet handlar om att en användare ska kunna hämta ut sina egna betyg.) Jag fick till svar att det inte går med motiveringen att betygsdatabasen har statistiksekretess. Är detta korrekt och rimligt?

  #8488

  Per Hagström
  Moderator

  Hej, det finns en äldre kammarrättsdom om nationella betygsdatabasen men den kanske du redan har sett? Du hittar den här annars:

  http://www.allmanhandling.se/wp-content/uploads/2014/08/KR_Sthlm_3300_02.pdf

  #9110

  Mikael Olsson

  Ursäkta sent svar, jag trodde att man skulle få mail när man hade fått ett svar.

  Tack för svaret! Jag hade inte sett den domen, däremot hade jag sett att KTH var tvungna att lämna ut betyg i en ”allmän skala” eller vad man ska säga i ett annat ärende.

  https://www.nyteknik.se/digitalisering/kth-tvingas-lamna-ut-betyg-6474281

  Jag förstår på domen att Kammarrätten gör bedömningen att statistiksekretessen är korrekt och rimlig, så jag får väl leva med det.

  #9197

  Per Hagström
  Moderator

  Ja från enskilda skolhuvudmän eller lärosäten, t.ex. KTH, kan man ju alltid hämta ut betygen men jag antar att du vill vända dig till en myndighet för att få ut betygen för alla skolor. Jag vet inte hur man kan göra det tyvärr.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
Svar till: Nationella betygsdatabasen
Din information: