Sekretess socialtjänsten/god man

hem Forum öppenhetsforum Sekretess socialtjänsten/god man

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Per Hagström 3 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16257

  Stina

  Hej!
  Följande har hänt: en person (A) som omfattas av LSS har på sin dagliga verksamhet överfallits av annan deltagare (B). Utredning enligt Lex Sarah görs. Polisanmälan görs av god man.
  Problem: person A har pga sin funktionsnedsättning inget närminne och minns inte vem förövaren är. A kan således inte säga till god man att det är ”X” som har gjort det. När god man frågar personal på daglig verksamhet vem förövaren är hänvisar man till sekretess och vill inte lämna ut uppgiften. Polisanmälan läggs givetvis ner och person A som redan befinner sig i ett underläge är totalt rättslös. Är detta riktigt? Har person A inte rätt att få veta vem som har överfallit hen?
  Tacksam för svar!

  #16418

  Per Hagström
  Moderator

  Vilken märklig och otillfredsställande situation som har uppstått för A i det här fallet! I verksamhet enligt LSS gäller den starka socialtjänstsekretessen i 26 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen, OSL, och i det här fallet står det nog inte klart att förövarens identitet kan lämnas ut utan att han eller hon lider men av detta utpekande. Det är ju inte så att sekretesskyddet upphör för att den berörda personen har gjort något brottsligt. Vet du om verksamheten har avslöjat förövarens identitet för polisen? Kan det finnas andra pålitliga vittnen än personalen som inte är bundna av tystnadsplikt, t.ex. deltagare, deras anhöriga eller gode män?

  Det finns regler om partsinsyn i 10 kap. 3 § OSL som säger att en part i ett ärende eller mål har rätt att ta del även av sekretessbelagda uppgifter så länge det inte är av synnerlig vikt att dessa inte röjs. Person A i ditt fall skulle alltså ha större chans att få ut förövarens identitet om dessa uppgifter fanns i ett ärende där A kan betraktas som part. Tyvärr är målsägande inte parter i polisutredningar, se denna dom:

  KR Sthlm 978-13

  Jag skulle gissa att A inte heller kan ses som part i lex Sarah-anmälan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Sekretess socialtjänsten/god man
Din information: