JOURNALISTHOT

(2017-02-03) En TV4-reporter i Göteborg angreps och hindrades från att filma utanför en restaurang i Angered. Situationen var hotfull – men reportern fick inga fysiska skador. Händelsen är polisanmäld. 

Det var under ett pågående reportagearbete om den senaste skottlossningen i Angered som TV4-reporten angreps och förhindrades utföra sitt journalistiska uppdrag. Situationen var hotfull men reportern fick inga fysiska skador.

– Det är självklart helt oacceptabelt och djupt oroande att journalister som är ute på publicistiska uppdrag ska bli approcherade och förhindrade på det här sättet. Det är inget annat än skandalöst, säger Anders Oxelström, chef för TV4 Nyheterna.

Händelsen är polisanmäld.

(2017-01-11) De pulverbrev som skickades till SVT-reportern Janne Josefsson – och som gjorde att SVT:s och Sveriges Radios lokaler i Göteborg utrymdes – innehöll förutom pulver även ett dödshot. Polisen utreder nu händelsen. 

Fyra försändelser skickades till Uppdrag Granskning och SVT-journalisten Janne Josefsson. Minst två av försändelserna innehöll vitt pulver. Försändelserna innehöll även ett dödshot och en nyårshälsning på engelska.

SVT:s och Sveriges Radios fastighet i Göteborg utrymdes när pulverbreven upptäcktes.

Händelsen utreds nu som grovt olaga hot.

– Vi ser mycket allvarligt på detta när det är skickat mot medier som ska verka i det offentliga rummet, säger Annelie Strimell, chef för polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.        

(2016-11-29) Tre månaders fängelse – det blev domen för den 25-årige man som dödshotat Säffle-Tidningens chefredaktör Solveig Voice. 25-åringen dömdes även för att hotat en kammaråklagare i Karlstad.

Det var när Säffle-Tidningen i somras rapporterade om att den 25-årige mannen dränkt en hund vid Källarbackens badplats utanför Säffl som hoten framfördes.

25-åringen skickade, via Säffle-Tidningens facebooksida, två hotfulla meddelanden till tidningens chefredaktör Solveig Voyce. I hoten skrev han bland annat att Solveig Voyce skulle utsättas för fysiskt våld och att hon skulle dödas.

25-åringen åtalades för olaga hot. Dessutom väcktes åtal för hot mot tjänsteman, då 25-åringen även framfört hot mot en kammaråklagare i Karlstad som lagt ned en förundersökning där 25-åringen var målsägande.

– I mitt yrke händer det ibland att man får otrevliga meddelanden och obehagliga budskap men ett så här tydligt hot har jag aldrig utsatts för tidigare. Det gjorde mig paralyserad och fyllde mig med oro och grubblerier, berättade Solveig Voyce vid rättegången.

25-åringen erkände att han skickat hoten, men att de inte skulle uppfattas som hot.

Åklagaren menade däremot att syftet med hoten var att sprida rädsla och fruktan. Åklagaren påtalade också att det var särskilt allvarligt att hoten var riktade mot just en åklagare och chefredaktör i deras yrkesutövning.

Tingsrätten dömde 25-åringen till tre månaders fängelse för hot mot tjänsteman och olaga hot.

(2016-11-18) En 25-årig man åtalas för dödshot mot Säffle-Tidningens chefredaktör Solveig Voyce. Hoten framfördes på tidningens Facebook-sida. Rättegången äger rum tisdagen den 29 november.  

Säffle-Tidningen rapporterade i somras om att den 25-årige mannen dränkte en hund vid Källarbackens badplats utanför Säffle. I samband med publiceringen av artiklarna skickade mannen två hotfulla meddelanden till tidningens chefredaktör Solveig Voyce.

25-åringen skrev, rapporterar Säffle-Tidningen, bland annat att Solveig Voyce skulle utsättas för fysiskt våld och att hon skulle dödas.

Meddelandena kunde kopplas direkt till 25-åringen som nu åtalas för olaga hot.

25-åringen förnekar brott.

(2016-10-25) Tidningen Mitt i Haninge publicerade en artikel om hur polisen ska stoppa olagliga streetrace. Publiceringen väckte starka reaktioner. Nu har Mitt i Haninge polisanmält ett mejlhot.

Streetrace har blivit något av en folksport i Stockholmsområdet. I nyhetsartikeln berättade tidningen Mitt i Haninge om att polisen hittat ett nytt sätt att komma åt de som deltar i olagliga streetrace, nämligen genom att få bilen förverkad.

Ett ärende skulle upp i Södertörns tingsrätt och beslutet där skulle kunna bli vägledande.

I samband med publiceringen fick tidningen och dess reporter ta emot många reaktioner. Det grövsta mejlet har nu polisanmälts.

Mejlaren skriver bland annat:

"Skärp dig nu din jävla journalistjävel och se till att stå på vår sida nån gång. […] Utmana oss och du ska få se på satan själv!!”

(2016-10-24) Sportkrönikören Lasse Anrell dödshotades efter en krönika om norsk skidåkning och doping som publicerades i Nya Wermlands-Tidningen den 1 oktober. Tidningen har polisanmält hotet.

”Stäng av alla norska skidåkare i två år” var rubriken på Lasse Anrells krönika. Efter att krönikan publicerats fick tidningen ta emot ett dödshot riktat mot Lasse Anrell.

Hotet framfördes i ett brev till Nya Wermlands-Tidningen. Brevet är på norska och avsändaren anonym. I brevet varnas Lasse Anrell för att åka till Norge.

Staffan Ander, chefredaktör på NWT, har polisanmält hotet.

– Det var ett klart riktat hot mot Lasse, skrivet på norska, anonymt, säger Staffan Ander. Det stod att han skulle akta sig för att åka till Norge, för då skulle han bli ett huvud kortare. Vi har som princip att anmäla alla hot.