Offentlighetsprincipen

Betydelsen av öppenhet när det gäller allmänna angelägenheter och verksamheter är djupt rotade i Sverige. Sedan 1766 har allmänheten haft en rätt att granska de som fått förtroendet att förvalta våra gemensamma tillgångar och fatta beslut som berör alla eller enskilda.
Regleringen är inte alltid lätt att förstå, utnyttja och heller inte att tillämpa. Utgivarna svarar gärna på dina frågor om offentlighetsprincipen men också om meddelarfriheten.

Du kan även ställa frågor och läsa frågor och svar i vårt öppenhetsforum
(Frågor och svar 2013 t.o.m. maj 2017)

Offentlighets och sekretesslagen med kommentarer

Nils Funcke om spionlagen: ILLA UNDERBYGGT FÖRSLAG SOM BEGRÄNSAR YTTRANDEFRIHETEN

  Den 16 november ska riksdagen ta slutgiltig ställning till ett illa underbyggt förslag som begränsar yttrandefriheten. För att ett nytt brott ska införas i yttrandefrihetsgrundlagarna ska det finnas ett dokumenterat behov och utformat så att det går att förutse...

Nils Funcke om myndigheterna under pandemin: ”… visat en osannolik kreativitet för att förhindra eller fördröja utlämnandet av uppgifter”

Under de två år pandemin pågått har rätten till insyn begränsats främst lokalt och regionalt. Enskilda och inte minst medierna har haft svårt att få del av uppgifter. Men även Coronakommissionen som ska utvärdera myndigheternas försök att begränsa smittspridningen har...