Om drygt två månader intar Slovenien ordförandeskapet i EU. Samtidigt kritiseras premiärministern för att fortsätta sina attacker mot journalister och yttrandefriheten. Nu uppmanas EU:s ledare att ta ton mot Janez Janšas.( Six press freedom NGOs ask the European Commission to respond publicly to Slovenian Prime Minister’s attacks on the media | RSF)

 

Sloveniens premiärminister Janez Janša har sedan han återkom till makten för ett drygt år sedan kritiserats för att attackera journalister och för att aktivt begränsa yttrandefriheten.
Sex pressfrihetsorganisationer, bl.a. Reportrar utan gränser, uppmanar nu EU att anlägga moteld till den politik och retorik som kännetecknar Janez Janšas ledarskap.
Inom EU-kretsen är det sedan länge framförallt Ungern och Polen som uppmärksammats för att begränsa press- och yttrandefriheten. DN:s huvudledare handlar den femte april om ”Ungerns väg bort mot demokratin är Europas sorg” (Ungersk oberoende press protesterar mot hinder för coronanyheter – DN.SE) och det är värt att notera att Janez Janšas är en nära lierad med Ungerns Viktor Orbán.

Slovenien anses inte spela i samma destruktiva liga vad gäller pressfrihet som Ungern och Polen men nyckfullheten liksom attacker på enskilda journalister och påbörjade strukturella förändringar av ekonomiskt slag har inneburit att också EU-parlamentariker har börjat agera.
Så sent som den 29 mars, under en utfrågning i EU-parlamentet om pressfriheten i Slovenien, ställde Janez Janša till med en scen då han förvägrades att visa en film under utfrågningen. Han loggade sonika ut från mötet efter ett upprört samtal med en liberal politiker från Nederländerna.
Av parlamentarikernas försök att få till stånd en dialog där de önskade ge uttryck för sin oro över attacken på pressfriheten blev intet. (Drama i parlamentet: Sloveniens ledare fick inte visa film – lämnade EU-möte | Nyhetssajten Europaportalen)
Sveriges Radios chef för VD-enheten, Gabriel Byström, skrev 2014 boken ”Tystnadens triumf” om Ungerns väg mot nationalism och populism. I boken beskriver han bl.a. medier som skräms till tystnad:
”Kontrollen över medierna gör att tolkningsföreträdet i det nationella offentliga samtalet stannar hos det regerande partiet. Denna kunskap har alla regimer som fruktat den fria journalistiken och som identifierat kraften hos oberoende medier.”
Slovenien, från första juli ordförande i EU:s ministerråd, anklagas nu för att slå in på samma väg.

 

 

Utgivarnas vd: "Oppositionslust mot auktoriteter"
Växande kritik mot den kinesiska ambassaden