Belarus är det land i Europa som det är farligast att verka i som journalist. Kidnappningen av ett Ryanair-plan och arresteringen av Raman Pratasevitj är en brutal påminnelse om diktatorn Lukasjenkos metoder.

I Reporters whitout borders pressfrihetsindex placeras Belarus på 158 plats. Efter valet i augusti 2020 har det blivit än svårare att arbeta som journalist i landet. Mediepersoner fängslas, hotas och torteras. (Belarus | RSF)

Raman Pratasevitj rapporterade enligt uppgifter att han kände sig skuggad i samband med att han gick på planet i Aten – det plan som skulle ta honom till Vilnius men som av Lukasjenkos folk tvingades ner i Minsk där Raman Pratasevitj greps.

Han är en av grundarna till nyhetsmediet Nexta som har sin centralredaktion placerad i Warszawa och som har spelat en viktig roll i bevakningen av händelserna i Belarus under oroligheterna i landet efter valet i augusti.

Dagens Nyheters korrespondent Anna-Lena Laurén liknar Lukasjenkos agerande vid en ”bandits” (Lukasjenkos fräckhet vet inga gränser – DN.SE) och refererar till den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja som menar att Pratasevitj kan hotas av dödsstraff om han anklagas för terrorbrott. I nuläget är han anklagad för att ligga bakom ”massupplopp” vilket kan ge 15 års fängelse.

Nedtvingandet av planet som Raman Pratasevitj befann sig i har väckt skarpa internationella reaktioner. Återstår att se hur dessa hårda fördömanden ska kläs i konkreta åtgärder mot diktator Lukasjenkos metoder.

Utgivarna om politikernas krav på "oberoende utredning": Oroligt och allvarligt
EBU SPARKAR UT BELARUSISKA TV-BOLAGET