Tillsammans med organisationer som Reportrar utan gränser, Amnesty och Författarförbundet så manifesterade Utgivarna för yttrandefrihet på Gustaf Adolfs torg där Utrikesdepartementet rumsterar. Här är ordförande Thomas Mattssons anförande.

På tisdagen samlades publicister för att protestera mot att UD inte lät den av regeringen tillsatta Granskningskommissionen ta del av allt material gällande fallen Dawit Isaak och Gui Minhai. Flera talare uppmärksammade också den världsomspännande kampen för det fria ordet.
Utgivarna representerades av Thomas Mattsson som sa:
”Minst 46 journalister är nu fängslade i Iran.
I Indien stormar polisen redaktörerna på The Wires bostäder.
I Nigeria grips två journalister som berättat hur en guvernör misshushållit med allmänna medel.
I Hongkong ställs två journalister från den nu nedstängda sajten Stand News inför rätta.
I Sudan träffas en fotograf i huvudet av en tårgasgranat när han bevakar en demonstration i Khartoum.
I Grekland larmar journalister om att utsatts för buggning av polisen.

Allt detta bara under de två– två! – senaste dagarna.
I går, förresten, protesterade journalister i Kongo mot att radioreportern Christophe Katembo Muthahinga gripits sedan han fotograferat… vadå… jo, en trafikkö!
Och i går protesterade också kollegor i Makedonien mot att journalisten Zoran Bozinmovski på bloggen Burevesnik misshandlats. Bozinmovskis bevakningsområde råkar händelsevis vara korruption.

Och så här fortsätter det. Bara i eftermiddags publicerade Comittée to Protect Journalists en rapport om att hela 8 av 10 journalistmord aldrig klaras upp. Värst är detta i Somalia, Mexiko, Syrien, Filippinerna, södra Sudan, Myanmar, Afghanistan, Brasilien, Irak, Pakistan och Indien.
Dag efter dag, dåliga nyheter… så, vad lär detta oss? Jo, att vi måste fortsätta att kämpa för yttrandefriheten.
Publicistorganisationen Utgivarna – som företräder SVT, SR, UR, TV4, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna – står fortsatt bakom Dawit Isaak och Gui Minhai. Vi kräver, som alla här, deras omedelbara frigivningar.

Men – det finns, i denna utblick, också positiva tecken.
I går levererade svenska medier till Warszawa, för fortsatt distribution in i Ukraina, bland annat 20 stycken skyddsutrustningar mot nukleärt nedfall samt tio mycket kraftfulla power stations. Utrustning som lokaltidningar nära kärnkraftsanläggningar i Ukraina ska få tillgång till för att kunna fortsätta rapportera.
Sådant stöd, från Ukraine Media Fund men denna gång också från Publicistklubben och Svenska journalistförbundet och Sveriges Tidskrifter och Bonnier News, är bara ett exempel på den internationella solidariteten.

Det finns, alltså, vissa ljusglimtar i mörkret.
Under Michel Aouns presidentskap i Libanon har hela 35 journalister åtalats, två har till och med stämts av presidentens egen svärson. Men i går avgick Michel Aoun som statschef.
Och i morgon ska parlamentet i Tjeckien debattera om ökat obeoroende för public service.

Så låt oss i dag ta fasta på förhoppningarna i Ukraina, Libanon och Tjeckien…

…och låt oss utsträcka dessa till också Eritra och Kina.
Släpp Dawit Isaak, släpp Gui Minhai!

PARISA LILJESTRAND NY KULTURMINISTER
Journalister på Engströms lista över ”landsförrädare” ”EN SKARP SIGNAL OM ALLVARET I HOTEN MOT OSS JOURNALISTER”