(2015-11-02) Var femte dag dödas en journalist. I de allra flestafallen går gärningsmannen fri. Brott mot journalister kan aldrig accepteras.
(2015-11-02) I dag uppmärksammas på olika sätt runt om i världen den internationella dagen mot straffrihet för dem som dödar journalister.
Läs det igen: straffrihet för dem som dödar journalister.
Det är FN som utsett den 2 november till ”The International Day to End Impunity for Crimes against Journalists” och det är ju absurt att en sådan dag ska behövas.
Häromdagen skrev jag om hat, hot och trakasserier mot journalister – och att det fanns anledning till viss optimism.
Det gällde Sverige.
Internationellt ser det annorlunda ut.
FN-organet Unesco presenterar i dag sin rapport ”World Trends in Freedom of Expression and Media Development”. Årets fokus är hatbrott som sker på internet, skyddande av journalistiska källor, internets roll som förmedlare i främjandet av yttrandefrihet samt journalisters säkerhet.
I rapporten pekar man på flera åtgärder som måste till i arbetet mot de allt fler grova brotten mot journalister.
Unescos generaldirektör Irina Bokova skrev tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om detta på Svenska Dagbladets debattsida i söndags. De konstaterade i samma text att endast i ett av tolv fall får mördade journalister upprättelse i form av en fällande dom.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver bra på Expressens Debatt i dag. Hon har egna erfarenheter. Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördades på uppdrag i Kabul i mars 2014. Han är inte ensam. Var femte dag dödas en journalist, konstaterar Cilla Benkö. Enligt Unesco har nämligen 700 journalister dödats sedan 2006 – och inte ens i vart tionde fall leder det till fällande dom.
Utgivarna agerar i frågor som rör hat, hot och trakasserier mot medier och dess medarbetare. Brott mot journalister kan aldrig accepteras. Därför är det viktigt att i dag uppmärksamma den internationella dagen mot straffrihet för dem som dödar journalister.
Per-Anders Broberg
VD Utgivarna