En pod med Jan Helin om läsarmedverkan, journalistikens framtid och pressetik

(2013-03-13) En modern nyhetsdesk kommer att se ut som ett flygledartorn. Det är en av de visioner Aftonbladets publisher Jan Helin skissar i Journalistpodden #3. Podden leds av Journalistförbudets ordförande Jonas Nordling. Just det här avsnittet spelades in under förra veckans mediemässa i Göteborg.

Helin och Nordling stannar till lite extra i podden och talar en bra stund om utvecklingen med läsarmedverkan. Fenomenet med att läsarna bidrar med tips, bilder och underlag till redaktionellt material vid snabba händelser på stan kommer bara att bli större. Det är område där Aftonbladet inspireras av CNNs iReporter. Inte minst nu när man utvecklar den egna tjänsten Aftonbladet TV. Av en händelse var Jan Helin i USA när stormen Sandy drog in över New York och stora delar av den amerikanska östkusten. Han imponerades där och då av vad ny teknik och läsarmedverkan kan tillföra den klassiska journalistiken.

Läsarmedverkan i realtid

Ganska nyligen släppte Aftonbladet betaversionen av en tipsapp för mobilen. Med appen i telefonen kan en privatperson till exempel skicka nyhetstips, bilder och filmer. Och enligt Helin har 25 000 personer redan skaffat den.

På Aftonbladet hade man stor nytta av appen redan i somras när enguldsmedsbutik i Södertälje utsattes för ett grovt rånförsök. När desken fick in uppgifter om skottlossning utanför butiken kollade man via en skärm på redaktionen vilka tipsappsanvändare som fanns i närheten. De fick snabbt 345 träffar. Därefter skickade man ut pushnotiser till de aktuella användarna om vad som hände. Svarsfrekvensen var 37 procent. Och inom tio minuter hade man fått in två filmklipp som gick att publicera på sajten och andra kanaler.

I stort är utvecklingen med extern medverkan är något Helin välkomnar. Den tid och de resurser som tidigare lagts på vanlig rak nyhetsrapportering kan omfördelas och i stället läggas på grävjobb och utveckling.

”Här ska man vara väldigt onostalgisk och väldigt osentimental”, säger Jan Helin i podden. Och varnar för att fastna i en massa sentimentala diskussioner: ”Vart tog det vägen? Du kommer ihåg när man stack ut. Man drog hals över arsle ut på en händelse och sen började man rapportera”.

Sportiga förebilder

Förutom att peka på CNN iReporter som lyfter han även fram sportsajterna SB Nation och Bleacher Report. Där har man byggt betydande delar av innehållet på just medverkan från läsarna. De här sajterna är kanske något av ett undantag då de handlar om idrott – och inte om nyheter i allmänhet. Det är ett ämne där det finns ett stort antal kunniga och intresserade personer, personer som gärna delar med sig av sina expertkunskaper. Men det finns något lockande och intressant i dialogen med publiken säger Jan Helin. Och det är värt att ta vara på.

Intervjun med Jan Helin är 45 min lång och behandlar förutom ämnet läsarmedverkan även DNs urträde ur TU, tankarna på ett gemensamt medieetiskt system, hans två journalistiska mentorer och hoten mot en fri press. Och för den som, efter att ha lyssnat på Nordling-Helin, söker fler poddar om journalistik har Ulrika Hedman på JMG samlat några stycken på sin blogg Eftertänkt.

//TL

Några länkar från vecka 10 och 11
Några länkar från vecka 11 och 12