Världen över uppmärksammas 3 maj

(2015-04-22) Det var 1993 som FN pekade ut den 3 maj som Pressfrihetens dag. Syftet med dagen är att lyfta fram betydelsen av pressfrihet och att påminna världens regeringar om rätten till tryck- och yttrandefrihet. I år är temat ”Låt journalistiken leva! För bättre rapportering, jämställdhet och säkerhet för medierna i den digitala eran”. Dagen manifesteras på hundratalet platser i världen på både regional och lokal nivå.

I Stockholm uppmärksammar Svenska Unescorådet Pressfrihetens dag på UD redan den 29 april med ett seminarium om de utmaningar som pressfriheten står inför. Medverkar gör bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, och Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser (RUG) anordnar även de ett evenemang för Pressfrihetens dag. Det äger rum den 3 maj på Dansmuseet i Stockholm. Under evenemanget delar organisationen ut sitt årliga pressfrihetspris till någon som under det senaste året gjort en insats för det fria ordet. RUG tar också pulsen på pressfrihetssituationen i världen i ett samtal om rapportering från konfliktzoner, följt av pressfrihetsmingel och tilltugg.

Nytt initiativ

I Bryssel anordnas för första gången Difference Day på Pressfrihetens dag. Det är ett nytt initiativ från flera belgiska universitet, Bozar Agora och Evens Foundation & Iminds – allt under beskydd av Unesco. Bland sponsorer och påskyndare finns Amnesty International, WAN-Ifra, EBU och en rad europeiska förlag. Under dagen är det tänkt att talare ska uppmärksamma pressfriheten som demokratisk rättighet, debattera om karikatyrer och journalistik är farliga företeelser och så planerar man att visa den Oscarbelönade dokumentärfilmen Citizenfour om Edward Snowden. Framåt kvällen anordnas en europeisk yttrandefrihetsgala med prisutdelning av WAN:s The Gold Pen of Freedom och The Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression.

//TL

 

banner wpfd2015 english
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Print Friendly

Innovationer för tidskrifter
Brå rapport om hot