(2016-08-22) Hoten ökar, polisanmälningarna blir fler. Nu måste de som hotar journalister åtalas och dömas – det kan göra att hoten blir färre.    

 

(2016-08-22) Svenska medier hotas och trakasseras varje dag. Det visar Utgivarnas årliga undersökning om hot och trakasserier mot medier.

De senaste dagarna har vi dessvärre sett flera exempel på detta.

Häromveckan: Upsala Nya Tidning rapporterade om en dom i hovrätten där tre personer som stått åtalade för brutalt människorov frias. I samband med publiceringen hörde några personer av sig till tidningen och krävde att texten skulle plockas bort. När UNT meddelade att artikeln ska ligga kvar hotades redaktionen: ”Så ni vägrar, ni tänker inte ta bort den? Då får ni skylla er själva, ni får se”

Hotet har polisanmälts.

I onsdags: Två journalister från SVT:s Uppdrag Granskning hotades med kniv när de ska träffa en man som de tidigare stämt möte med i Karlskrona.

Händelsen är polisanmäld.

I går: En fotograf på Nerikes Allehanda i Örebro hotades av en AIK-supporter i samband med att hon bevakade uppladdningen inför Örebro SK-AIK i fotbollsallsvenskan. När hon ska fotografera supportrarna kommer en person fram och säger att hon inte får plåta dem.

”Kameran kommer att bli sönderslagen om du plåtar oss” sa supportern. ”Jag ska se till så att du inte tar några bilder, för din egen skull:”

Händelsen kommer att polisanmälas.

Publicisterna på Upsala Nya tidning, Uppdrag Granskning och Nerikes Allehanda tar hoten på allvar. Hoten polisanmäls. Och i samtliga fall har man även rapporterat om hoten.

”Vi ser mycket allvarligt på detta. Journalister måste kunna utföra sitt arbeteutan att bli hotade”, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning.

”Man försöker inskränka på yttrandefriheten genom att försöka hindra våra medarbetare från att fotografera”, säger Anders Nilsson, chefredaktör på Nerikes Allehanda.

”Därför är det så viktigt att bilda front mot dem som hotar och trakasserar. Vänj dig aldrig vid hot”, skriver UNT:s publisher Charlotta Friborg.

Hoten mot journalister ökar i omfattning. Utgivarna presenterade sin årliga undersökning om hot och trakasserier mot medierna i somras. Det var tredje året i rad undersökningen gjordes. Undersökningen visar att allt fler redaktioner hotas, att antalet hot ökar och att hotbilden förstärks.

Det är förstås en oacceptabel utveckling.

Den 16 september är det rättegång i Gävle. En man står åtalad för att ha dödshotat Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Det är en viktig rättegång. Ett hot mot en journalist är nämligen ett hot mot demokratin.

Utgivarna kommer därför fortsätta att påminna polis, åklagare och politiker om att hoten mot journalister måste prioriteras. Förre överåklagararen Sven-Erik Alhem kommenterade bilbränder i TV 4:s Nyhetsmorgon häromdagen. Han sa:

”En enda lagföring kan medföra en positiv effekt.”

Detsamma gäller hot mot journalister.

Per-Anders Broberg

VD Utgivarna

Angrepp på press- och yttrandefriheten i Turkiet
PTS måste agera mot Telias kampanj