(2016-04-20) I går misshandlades en journalist på pressläktaren på Tele2 Arena. Det är helt oacceptabelt.
Händelsen hade kanske inte ens behövt inträffa om arrangören lyssnat på medierna redan för två år sen.
Det var under gårdagens fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården som en TV4-journalist attackerades. Journalisten satt och arbetade när en supporter tog sig in på pressläktaren och slog journalisten i ansiktet.
Det är andra gången på kort tid som en journalist attackeras i samband med fotbollsbevakning. Häromveckan var det en fotograf på Nerikes Allehanda som attackerades under uppdrag i samband med fotbollsmatchen mellan Örebro SK och Djurgården.
Utgivarna gör årliga undersökningar om hot och trakasserier mot medierna. Hoten ökar i omfattning. Jag är dock säker på att när det gäller sportjournalister finns det dessutom ett stort mörkertal, inte minst vad gäller näthat.
Det är emellertid inte vanligt att hot övergår till våld. När det sker måste det tas på allvar.
Det är förstås helt oacceptabelt att ge sig på journalister som är på plats för att utföra sitt uppdrag. Det är allvarligt i sig men ytterst ett hot mot pressfriheten och vår demokrati.
Det är också allvarligt att inte arbetsförhållandena på fotbollsarenorna är bättre och säkrare än att gårdagens incident kan inträffa. Klubbarna måste helt enkelt ta ansvar för mediernas säkerhet. Gårdagens händelse hade inte behövt ske.
På Tele2 Arena fungerade inte säkerheten. Varför? Derby, storpublik, högriskmatch – ändå kan en journalist som arbetar på pressläktaren attackeras av en påverkad supporter? Var fanns avspärrningarna? Vakterna?
Stockholms Sportjournalisters Klubb, SKS, hade redan för två år sen synpunkter på säkerheten och arbetsförhållandena för medierna på den nybyggda arenan. SKS har försökt ha en dialog med klubbarna, men uppenbarligen har det inte lett någonstans.
I går gjorde SKS tillsammans med Svenska Sportjournalistförbundet, SSF, följande uttalande:
”SKS och SSF har vid tidigare tillfällen påtalat för Djurgården, Hammarby och AIK att pressplatserna på Tele 2 Arena och Friends är helt öppna och saknar tydliga avgränsningar. Det saknas också vakter.
I halvtidsvilan under måndagens derby mellan arrangören Djurgården och Hammarby gick en våldsam supporter till fysiskt angrepp mot en arbetande journalist inne på pressläktaren. Det dröjde flera minuter innan en civilpolis kom till undsättning.
Det är naturligtvis en ohållbar situation att obehöriga personer kan kliva rakt in på pressläktaren. Det är också en oacceptabel arbetsmiljö för de journalister som rapporterar om Stockholmsfotbollen.
Vi hoppas att Djurgården, Hammarby och AIK kan möta oss i en dialog kring hur vi får tydligt avgränsade pressläktare samt vakter, inte bara under derbyn utan samtliga elitfotbollsmatcher.”
Ett möte med klubbarna borde inte behöva vara ett önskemål. Det är ett krav. Klubbarna måste ta ansvar för mediernas arbetsförhållanden på arenorna.
Per-Anders Broberg
VD Utgivarna