(2016-03-10). Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson-Löfgren var en av flera journalister som attackerades och skadades i ett brutalt överfall i den ryska delrepubliken Ingusjien i går.
Bilen hon färdades i överfölls av ett 20-tal beväpnade och maskerade män. Journalisterna och människorättsaktivisterna som färdades i bilen misshandlades. Dessbättre klarade sig samtliga utan livshotande skador.
Journalisterna i sällskapet är övertygade om att det inte var ett vanligt rån eller överfall. De vittnar om ett samordnat, brutalt överfall och männen som angrep dem lämnade dessutom ett budskap:
”Ni är inte människorättsaktivister. Ni är terrorister som dödar vårt folk.”
Den journalistiska vardagen har blivit svårare och osäkrare. Hat och hot är en del av journalistens vardag. Våldsinslagen allt vanligare. Journalister på uppdrag i konfliktområden har blivit måltavlor i syfte att påverka informationsflödet och tysta kritik.
I Unescos rapport ”World Trends in Freedom of Expression and Media Development som publicerades i slutet av förra året uppmärksammades de grova brotten mot journalister. Enligt Unesco har, till exempel, fler än 700 journalister dödats sedan 2006.
Det är en oroande utveckling.
Flera organisationer reagerar på gårdagens överfall. Det är bra och viktigt. Frågor som hot och våld mot journalister måste uppmärksammas. Övergrepp fördömas. Man får aldrig glömma att en attack mot en journalist är en attack mot det fria ordet och därmed mot demokratin.
I morgon är det två år sedan Sveriges Radios medarbetare Nils Horner mörades på uppdrag i Afghanistan. Händelsen i Ingusjien i går blev en tidig och otäck påminnelse om denna årsdag.
Per-Anders Broberg
VD Utgivarna