(2015-09-23) I maj 5 000 dagar, i dag 14 år.

Ständigt dessa påminnelser om hur tiden går medan den svenske journalisten Dawit Isaak fortfarande sitter fängslad i Eritrea.

(2015-09-23) I maj 5 000 dagar, i dag 14 år.

Ständigt dessa påminnelser om hur tiden går medan den svenske journalisten Dawit Isaak fortfarande sitter fängslad i Eritrea.

Fängslad utan rättegång eller dom. Fängslad för texter han skrev i tidningen Setit. Fängslad för att han trodde på yttrandefriheten.

Dawit Isaak är den ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge. Och han är den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikters skull.

I dag har det gått 14 år. Det uppmärksammas – och det är viktigt. Många bidrar på olika sätt.

I lördags spelade fotbollslaget Örgryte hemma mot Halmia på Gamla Ullevi i Göteborg. Öis-spelarna bar ”Free Dawit”-armbindlar.

I går skrev Bono i U2 under uppropet ”Free Dawit” i Expressen.

I dag uppmärksammas årsdagen på Världskulturmuseet i Göteborg. Medverkar gör bland andra Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit, Dawits bror Esayas Isaak och dottern Betlehem Isaak.

I morgon börjar Bokmässan i Göteborg. Där kan man visa sitt stöd för Dawit Isaak genom manifestationen ”Sitt med Dawit”.

Röster höjs. Engagemang och stöd är stort. Men från UD hörs ingenting. De ägnar sig, som så ofta, åt tyst diplomati.

81 svenska publicister skriver i dag tillsammans ett upprop som publiceras i flera svenska tidningar. Deras uppmaning till UD: lämna den tysta diplomatin!

De skriver:

”…nu är det dags att inleda aktiv diplomati för Dawits frihet. Allt annat är svek mot Dawit Isaak, hans fru och barn och alla andra eritreaner som riskerar att kastas i fängelse för att de vågar säga och skriva vad de tycker.”

Jag kan skriva under på varenda ord.

Samtidigt agerar Eritrea aktivt för att undvika alla diskussion om Dawit Isaak. Reportrar utan gränser kunde i går berätta att Eritrea – än en gång – försökt stoppa ärendet om Dawit Isaak i Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter (ACHPR).

Det är en tydlig signal om att uppmärksamheten svider, att diskussion och debatt stör. Alltså aktiv diplomati.

Nästa år fyller den svenska Tryckfrihetsförordningen 250 år.

Eritrea, å sin sida, ligger sedan många år längst ned på Reportrar utan gränsers Pressfrihetsbarometer.

Per-Anders Broberg

VD Utgivarna

Läs mer:

Uppropet i sin helhet: 81 publicister i kräver aktiv diplomati för att få Dawit Isaak fri

Svenska medier hotas varje dag
Hot mot medierna 2015