(2016-09-09) Alla sjätteklassare i Växjö kommun fick en temadag om det fria ordets betydelse – ett utmärkt sätt att uppmärksamma 250 år med tryck- och yttrandefrihet.  

 

(2016-09-09) Alla sjätteklassare i Växjö kommun fick en temadag om det fria ordets betydelse – ett utmärkt sätt att uppmärksamma 250 år med tryck- och yttrandefrihet.  

I veckan arrangerades ”Fria ordets dag” i konserthuset i Växjö.

Idén kom från Ulf Myrestam, kanalchef på Sveriges Radio P4 Kronoberg, och när idén väl var född fick han med flera på tåget.

”Fria ordets dag” anordnades av Sveriges Radio P4 KronobergSVT Nyheter Småland, och Smålandsposten tillsammans med Växjö kommun, Det fria ordets hus och Region Kronoberg AV Media.

• Hur vet man vad som är sant i tidningar, radio och TV?

• Får man säga och skriva vad man vill på nätet?

• Vad är mediernas roll i Sverige?

Detta och mycket annat togs upp under en heldag med scenframträdanden, demokrativerkstad och olika typer av praktiska övningar.

Journalisterna Kim Ohlsson, från Junior i Sveriges Radio P4, Kristoffer Fransson, från Lilla Aktuellt, och Petronella A Lindberg, reporter och programledare på Smålandsposten berättade om hur journalister arbetar på radio, TV och tidningar och om skillnaden mellan journalistik och information på sociala medier. Och de lät eleverna fundera över om en nyhet var korrekt eller inte under rubriken ”Sant eller Bullshit”.

Källkritik, behovet av en kritisk granskande journalistik, publicistisk frihet, utgivaransvar, näthat, pressetik och ett gryende misstroende mot medierna – det har aldrig varit så viktigt att diskutera journalistiken, dess villkor och betydelse som nu. Inte minst i skolan.

Därför var ”Friaordets dag” i Växjö ett välkommet och värdefullt initiativ.

Per-Anders Broberg

VD Utgivarna

PTS måste agera mot Telias kampanj
Mediegrundlagskommittén löste inte publicistisk arvsynd