Almän handlin, digital

Start Forum Öppenhetsforum Almän handlin, digital

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #26853
  Rickard
  Gäst

  Hej

  Räcker det att en kommun anger för uttag av allmän handling i digital som ”full kostnadstäckning”? Kan tycka att det inte är klart vad kostnaden blir.

  I just detta fall är det e-post under 6 månader som är relativt enkelt att exportera till ett USB-minne. Inställningen tar troligen 1-2 minuter och exporteringen 5-10 minuter (där ingen behöver närvara).

  #27398
  Per Hagström
  Moderator

  Jag vet inte riktigt om din fråga avser att du inte kan få en specifikation av kostnaden i just ditt utlämnandeärende eller om du menar att kommunfullmäktiges beslutade taxa för utlämnande av allmänna handlingar är otydligt. Även om det bara står ”full kostnadstäckning” i fullmäktiges taxebeslut så tycker jag att du bör kunna få åtminstone en ungefärlig uppgift om vad kostnaden blir i ditt fall innan du bestämmer dig för att begära ut handlingarna.

  För att kommunen överhuvudtaget ska kunna ta ut en avgift för utlämnande av allmänna handlingar i elektroniskt form måste det finns ett beslut från kommunfullmäktige, en taxa, som på något sett anger grunderna för ett sådant avgiftsuttag. Det framgår av den här domen. http://www.allmanhandling.se/2016/04/13/avgift-for-pdf-utan-rattsligt-stod/

  Det taxebeslutet kan du begära ut från kommunen. Det kanske räcker att full kostnadstäckning som grund för avgift. Det är inte mer specificerat än så när det gäller statliga myndigheter. Se 5 § 3 st i avgiftsförordningen jämfört med 4 § 1 st p. 8 i samma förordning. Du skulle kunna JO-anmäla kommunen om du anser att taxebeslutet inte är tillräckligt tydligt för att få saken prövad.

  Här är ett fall där kammarrätten bedömde att en tingsrätt hade gått över gränsen för full kostnadstäckning:

  Överpris för elektroniskt protokoll

  Gränsen för kommuners avgiftsuttag framgår självkostnadsprincipen i 2 kap. 6 § kommunallagen.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.