Är inte kursmaterial vid Sveriges lärosäten allmänna handlingar?

Start Forum Öppenhetsforum Är inte kursmaterial vid Sveriges lärosäten allmänna handlingar?

Etiketter: 

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7314
  Mattias
  Gäst

  Hej Öppenhetforum (vilket fantastiskt initiativ)!

  Jag har begärt ut kursmaterial från 3 olika lärosäten för att testa se hur de hanterar förfrågningar om kursmaterial. Det kursmaterial jag syftar på är det som kursdeltagare får ta del av för att kunna göra kursen, till exempel instruktioner för övnings-, inlämnings- och examensuppgifter i olika delmoment. Detta har jag varit tvungen att förtydliga i förfrågningarna.

  Som ni kan se på pågående förfrågningar nedanför så svarar alla olika. Ingen hänvisar till sekretess eller avgift, utan istället dröjsmål kring svar p.g.a. semestertider. Se korrespondens i förfrågningar nedanför:

  Luleå Tekniska Universitet:
  https://fragastaten.se/request/kursuppgifter_och_instruktioner_3#incoming-2046

  Umeå Universitet:
  https://fragastaten.se/request/kursuppgifter_och_instruktioner#incoming-2047

  Högskolan i Gävle:
  https://fragastaten.se/request/kursuppgifter_och_instruktioner_2#incoming-2045

  Är inte kursmaterial vid Sveriges lärosäten allmänna handlingar? Får endast aktiva eller före detta kursdeltagare ta del av kursinstruktioner? Om ni inte har tips på rättsfall eller exempel jag kan hänvisa för att få ut detta material antar jag att detta blir bra exempel på hur det står till med detta.

  – En separat följdfråga baserat på svar från Högskolan i Gävle är om utlämnande av allmänna handlingar får dröja pga semestertider? Kan grundlagen ta semester?

  #7326
  Per Hagström
  Moderator

  Hej Mattias!

  Handlingar i form av kursmaterial som företrädare för en högskola, t.ex. lärare, har spridit till personer som inte företräder högskolan, t.ex. studenter, är expedierade och därmed allmänna handlingar. I det här fallet handlar det nog om att vara väldigt tydlig med att man begär kopior av allmänna handlingar med stöd 2 kap. tryckfrihetsförordningen och inte i egenskap av nuvarande eller tidigare student.

  Nej, offentlighetsprincipen tar aldrig semester. Det finns många JO-beslut som slår fast detta. Du kan hitta ett par här och här.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.