Är parkeringsböter offentlig handling

Start Forum Öppenhetsforum Är parkeringsböter offentlig handling

Etiketter: ,

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #41245
  Anton Engström
  Gäst

  Hej!

  Jag arbetar på ett projekt som söker att minska utsläpp från parkeringsletande genom att erbjuda en parkeringsplats via mobilapplikation innan avfärd. För att ta reda på vart behovet av effektivare parkering är stort kan parkeringsböter vara en möjlig parameter. Går det att begära ut adresser på parkeringsböter och från vem skulle dessa begäras om möjligt?

  Mvh
  Anton

  #41315
  Per Hagström
  Moderator

  Vilka aktörer som utfärdar p-böter kan du säkert ta reda på själv. I den mån det är offentliga verksamheter, t.ex. kommuner eller kommunägda parkeringsbolag, så bör dessa vara allmänna handlingar eftersom det är en myndighetsföreträdare som utfärdar boten och sedan lämnar över den till någon utomstående. Kopian som kommunen behåller är då en expedierad och allmän handling som kan begäras ut. Du kan väl återkomma om kommunen hävdar att p-böterna är sekretessbelagd av någon anledning.

  Jag vet inte om kommuner och kommunala parkeringsbolag har datasystem där utfärdade p-böter är registrerade, i så fall finns det kanske en möjlighet att begära ett utdrag ur dessa systeme. Ett registerutdrag är en så kallad potentiell allmän handling som du kan läsa mer om här.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.