Betald info

Start Forum Öppenhetsforum Betald info

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #33476
  Johan
  Gäst

  Hej,
  Om en myndighet köper information, kan den då bli allmän handling? En hel databas på samma sätt?

  Med vänlig hälsning,
  J

  #33510
  Per Hagström
  Moderator

  Om en myndighet har köpt tillgång till en databas betraktas den antagligen inte som en allmän handling på grund av det så kallade biblioteksundantaget i 2 kap. 11 § 1 st 3 p. Du kan läsa det här fallet där en person begärde ut handlingar som Kriminalvården hade tillgång till genom så kallade rättsdatabaser. Kammarrättsdomen är ganska kortfattad men man förstår vad det handlar om när man läser Kriminalvårdens överklagade beslut.

  KR Jönköping 3370-14

  Se även denna dom:

  Biblioteksundantag för e-karta

  Om en myndighet däremot köper information som tillför sakuppgifter till ett ärende och blir underlag för ett beslut så blir det sannolikt en allmän handling.

  #33531
  Johan
  Gäst

  Måste den köpta informationen vara ”sakuppgifter till ett ärende och blir underlag för ett beslut”, inte bara tex underlag till tex blogginlägg eller en informationskampanj? Kan de hävda att eftersom informationen var köpt, så får den inte släppas iväg gratis då det skulle skada företaget?

  #33537
  Per Hagström
  Moderator

  Det är svårt att svara utan att veta mer specifikt vad det handlar om.

  #33547
  Per Hagström
  Moderator

  Jag lade precis upp en ny dom som kan vara intressant där kammarrätten skriver om förhållandet mellan biblioteksregeln och regeln i 4 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen.

  Länk var inkommen handling

  Den handlar i och för sig inte om information som har köpts in från en databas utan om något som har hämtats gratis från internet. Men jag kan inte se att det spelar någon roll om myndigheten har betalat för information. Om en myndighet t.ex. betalar ett konsultföretag för att göra en självständig utredning av någon fråga blir konsultrapporten en allmän handling när den överlämnas till myndigheten.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.