Dataskyddslagen och Offentlighetsprincipen

Start Forum Öppenhetsforum Dataskyddslagen och Offentlighetsprincipen

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Per Hagström 1 år sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12720

  anonym

  Hej,
  Jag arbetar på ett företag som ägs av kommunen. Vi har nyligen gått kurs i nya dataskyddslagen och blev konfunderade med hur vi ska agera när det gäller offentlighetsprincipen kontra dataskyddslagen. Vi får ofta in frågor via mail från kunder som vi diarieför. Är vi skyldiga att lämna ut frågorna inkl namna och e-post till frågande? Bör vi maska över namnet och e-posten till kunden innan vi lämnar ut uppgiften? Bör vi meddela kunden att vi har lämnat ut uppgifter?

  Tacksam för svar.

  #12771

  Per Hagström
  Moderator

  Så här skriver Datainspektionen:

  “Dataskyddsförordningen hindrar inte myndigheter och andra organ att lämna ut allmänna handlingar enligt offentlighetsprincipen. Skyldigheten att lämna ut allmänna handlingar omfattar dock inte elektronisk utlämning varför dataskyddsförordningen gäller för sådant utlämnade via till exempel e-post eller via internet.”

  På sidan 130-131 i den här statliga utredningen med förslag till dataskyddslag står lite mer:

  http://www.regeringen.se/49a184/contentassets/e98119b4c08d4d60a0a2d0878990d5ec/ny-dataskyddslag-sou-201739

  Utredningen föreslår att 21 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen ska finnas kvar med en hänvisning till dataskyddsförordningen i stället för PUL, vilket skulle innebära att uppgifterna är hemliga om ni kan anta att ett utlämnande skulle medföra att uppgifterna behandlas i strid med dataskyddsförordningen.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Dataskyddslagen och Offentlighetsprincipen
Din information: