Facebook messenger

Start Forum Öppenhetsforum Facebook messenger

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #32724
  Anders Lundqvist
  Gäst

  Om jag skulle vilja ta del av en folkvald politikers konversation på Facebook messenger, är det möjligt? Personen delar främst politiskt innehåll och enligt mitt bedömning används Facebook mest som en plattform för spridning av politiska budskap snarare än en privat plattform.

  Har det prövats att begära ut konversationer på messenger?

  #32751
  Per Hagström
  Moderator

  Politikers korrespondens blir bara allmänna handlingar när de agerar i egenskap av myndighetsföreträdare. T.ex. när en politiker som är socialnämndens ordförande i en kommun skickar meddelanden som rör ett ärende som behandlas i nämnden eller om en minister har tagit emot ett brev från någon som tycker att regeringen borde agera i någon viss fråga. En politikers rent partipolitiska verksamhet ligger utanför offentlighetsprincipens område och meddelanden som skickas och tas emot i den verksamheten blir inte allmänna handlingar.

  Om det står klar att meddelandena har koppling till politikerns roll som myndighetsföreträdare spelar det ingen roll hur meddelandena skickas, om det är sms, messenger eller twitter, det blir allmänna handlingar likafullt som ska lämnas ut på begäran om de inte är sekretessbelagda av något skäl.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.