Fakturakopior

Start Forum Öppenhetsforum Fakturakopior

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #23850
  Matias
  Gäst

  Hej,
  Har man som företag eller privatperson rätt att begära ut fakturakopior som skickats från ett annat företag, under ett års tid, till ett kommunägt bolag?
  Det är inte kostnaderna på fakturorna som efterfrågas utan endast antal timmar och typ av utfört arbete som är fakturerat som är av intresse.

  #24448
  Per Hagström
  Moderator

  Ja, offentlighetsprincipen gäller vid kommunala bolag och de ska på begäran lämna ut allmänna handlingar, t.ex. inkomna fakturor. Du kan dock råka ut för att det kommunala bolaget maskerar uppgifter i fakturorna med hänvisning till affärssekretess. Det finns sekretess som skyddar det kommunala bolagets egna affärsintressen (19 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen) och det finns sekretess som skyddar de företag som det kommunala bolaget gör affärer med (se 31 kap. 16 § offentlighets- och sekretesslagen). På pappret är sekretessen svag men i praktiken är det ganska mycket som hemlighålls med stöd av dessa sekretessregler. En del domstolsavgöranden gällande 19 kap. 1 § OSL hittar du här. Ett antal avgöranden gällande 31 kap. 16 § OSL hittar du här.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.