Får ingen överprövning och inget skriftligt avslagsbeslut

Start Forum Öppenhetsforum Får ingen överprövning och inget skriftligt avslagsbeslut

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #43127
  Anna
  Gäst

  Jag har gjort polisanmälan ang. omfattande dataintrång i e-hälsomyndighetens receptregster. Brotten kunde jag bevisa med sk loggutdrag. Även annan part har gjort polisanmälan. Ett av ärendena har trots bevisning och erkännande, lagts ned. Den förundersökningen är nedlagd. Har begärt ut allt förundersökningsmaterial inkl. kopia på anmälan och utskrift av förhör. Har fått avslag på min begäran, polisen åberopar sekretess för den som erkänt brottet. Har begärt skriftligt avslagsbeslut så att jag kan överklaga till domstol. Får inget sådant, och polisen besvarar övh. inga påminnelser.

  Den andra anmälan som gjorts av annan part än mig, men där jag förhörts som målsägande, även där nekas jag tillgång till förundersökning, kopia på anmälan och utskrift av förhör av mig. När jag begärt överprövning och skriftligt avslagabeslut, så besvaras överhuvudtaget inte begäran, inte heller påminnelser.
  Har blivit förnedrande bemött av polisen då jag begärde ut handlingarna. Jag tilltalades som ’galen’ då jag begärde ut handlingarna.

  Så länge jag inte får ett överklagbart beslut kan jag inte få domstolsprövning av min begäran. Jag kan inte heller begära skadestånd för dataintrången då jag inte får tillgång till handlingarna. Det rör sig om ca 150 dataintrång av obehöriga på apotek jag aldrig ens besökt. Jag kan se ett mönster i hur polisen har bemött mig och nekar mig insyn, det verkar vara en slags strategi så att jag inte ska kunna gå vidare i ärendet. Datainspektionen driver hårt linjen att alla dataintrång skall polisanmälas, men följer inte själva upp sådana ärenden.

  Jag kan och skall göra JO anmälan, men även om JO riktar kritik då kan ju polisen fortsätta att neka mig handlingarna, JO kan ju inte ändra beslut. Vad mer kan jag göra?

  Har planer på att starta en egen webbplats där jag berättar om vad som hänt mig, och också där lämna ut namn och plats på de som gjort dataintrång, och även på poliser som varit inblandade. Detta för att sätta press på ansvariga.

  #43208
  Gun
  Gäst

  Titta några frågor längre ner på Per Hagströms svar på inlägg om annan instans än JO som ser till att lagen följs.
  Det du råkar ut för verkar vara normalförfarande hos polisen. Datainspektionen håller sjukvården om ryggen när det gäller intrång i sjukjournal som personalen inte har rätt att ta del av. De hittar också på att de inte diarieför dokument på annat sätt än på namn, inga diarenummer om de inte vill att en anmälan ska synas. Så det finns anmälningar hos dem om sånt som du nämner här som de vill dölja och sopa under mattan. Alla okynnesinloggningar i mina journaler är horribelt många. När jag frågar de som gjort det vägrar de prata med mig. Folk jag aldrig träffat och som inte har där att göra. De läser bara för att de är nyfikna och deras kollegor skrivit en massa skit som de vill läsa. Hade de någon sorts välvilja och hade rätt att läsa kunde de svara den som de läser om. JO håller polisen om ryggen. Det kallas för rättsröta. Det är så det ser ut och inte mycket den som drabbas kan göra något åt. Säkerhet när det gäller sekretess och känsliga uppgifter är obefintlig. Fast det var det förr på papperstiden också. Det är människor som är problemet.
  Prova att anmäla för tjänstefel som Per föreslog. Anmäl till JO också, ibland väljer JO att kritisera och ibland vill hon inte följa lagen och skydda grundlagen hon heller. Beror nog på vem som anmäler. Har polisen och rättsväsendet bestämt sig för att man inte ska ha hjälp så gör de allt de kan tillsammans för att tysta ner en. Lagen och rättigheter är inte till för alla. Lycka till!

  #43365
  Anna
  Gäst

  Skulle gärna vilja få svar på min fråga om vad mer jag kan göra, eller kan någon hjälpa mig, med stt få överprövningsbeslut och skriftligt överklagbart från polismyndigheten? De svarar inte på påminnelser och kommunicerar övh. inte frågan. Vad ska jag göra? Jag känner att för mig som enskild utsatt människa så åtetstår inget än att sätta sig inne eller utanför en polisstation – alt. kedja fast sig, tills jag får svar, alt. också att lägga ut namnen på förövarna som gjort dataintrång i receptregister, på apotek jag aldrig ens besökt. När man aldrig får svar, och inte kan söka sina rättigheter, då känns det som att man vill ta till berättigat våld mot myndigheter som bär sig åt så här. Tycker det är svårt att stäla frågor på detta forum, det är segt att få svar. Varför?

  #44449
  Man
  Gäst

  Om du infinner dig hos polisen och lämnar en skriftlig begäran om beslut i utlämnandefrågan, borde de inte kunna ignorera dig. Annars får du anmäla till JK eller JO.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.