Start › Forum › Öppenhetsforum › Förundersökningssekretess kontro offentlighetsprincipen
Etiketter: avslutad förundersökning, nedlagd förundersökning, Palmemordet
- Detta ämne har 2 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 4 år, 1 månad sedan av
Tobias Jeppsson.
-
FörfattareInlägg
-
2018-03-28 kl. 11:46 f m #22239
Tobias Jeppsson
GästMin fråga gäller förundersökningssekretessens inverkan på offentlighetsprincipen. Som ett (viktigt) exempel tänker jag på Palmeutredningen som just nu pågått i 32 år. Försöker man begära ut handlingar från dem så verkar i princip allting omfattas av förundersökningssekretess.
I praktiken så innebär förundersökningssekretessen att medborgare inte har kunnat haft någon insyn i hur Palmeutredningen bedrivits under 32 år. Vi har inte någon större möjlighet att granska hur arbetet har skötts, och de som bedrivit arbetet hinner jobba ett helt yrkesliv och gå i pension utan att någon kan granska deras arbete. Innebär inte detta en stark konflikt med offentlighetsprincipen som är till för att medborgare ska få insyn i myndigheters arbete och kunna kontrollera att de gör ett bra jobb?
Det har förvisso tillsatts ett par kommissioner som granskat Palmeutredningen, men borde inte varje medborgare ha rätt till insyn enligt offentlighetsprincipen?
Om vi uttrycker det på ett annat sätt, borde det inte för det svenska folket ligga ett större intresse i att granska mordutredningen över Palmemordet än att utreda mordet för all framtid (vilket det teoretiskt sett väl skulle kunna göra?).
2018-03-28 kl. 1:17 e m #22246Per Hagström
ModeratorDet kan man tycka. Det är ju inte alltid det hjälper att förundersökningen läggs ner i och för sig.
Men ibland spelar det ju roll förstås:
http://www.allmanhandling.se/tag/nedlagd-forundersokning/
2018-03-29 kl. 3:23 e m #22330Tobias Jeppsson
GästTusen tack!
-
FörfattareInlägg
- Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.