handlingsoffentlighet

Start Forum Öppenhetsforum handlingsoffentlighet

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11473
  Anonym
  Gäst

  Till vilken instans vänder man sig om man inte är nöjd med hur en myndighet hanterar ett ärende om handlingsoffentlighet?

  #11500
  Per Hagström
  Moderator

  Det beror på vilket sätt du är missnöjd. Om myndigheten har bestämt sig för att inte lämna ut handlingarna eller uppgifterna som du har begärt och du menar att deras ställningstagande är felaktigt. Då ska du begära ett överklagbart beslut med en besvärshänvisning från myndigheten. I besvärshänvisningen kan du sedan läsa hur du gör om du vill gå vidare och överklaga beslutet. I regel överklagas dessa beslut till kammarrätten.

  Om du har fått ut handlingarna men är missnöjd med myndighetens hantering av din begäran, t.ex. därför att du tvingades uppge ditt namn trots att du hade rätt att vara anonym. Ja, då kan du anmäla detta till justitieombudsmannen eller justitiekanslern.

  Det samma gäller om du inte har fått något besked från myndigheten trots att det har gått lång tid sedan du gjorde din begäran. Då kan du JO- eller JK-anmäla att myndigheten inte följer skyndsamhetskravet som gäller för utlämnande av allmänna handlingar.

  Så sammanfattningsvis. Om du är missnöjd med beslutet så ska du överklaga till domstol. Om du är missnöjd med handläggningen så ska du vända dig till JO eller JK.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.