Loggar

Start Forum Öppenhetsforum Loggar

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #28363
  Rickard
  Gäst

  Hej

  När e-post begärdes ut angavs det att det var ett antal mail, men även loggarna begärdes ut. När vi sedan fick tillgång till e-post och loggar visar det sig att 40 % av alla loggar är bortplockade, dvs 40 % mindre än vad som angavs från början. Gäller e-post under 2018. Kan en offentlig verksamhet plocka bort loggar?

  Dessutom är hela mail sekretess belagda, i loggarna har de sekretsbelagt både från vet mailet kommer och ämnet. Svårt att se att detta kan sekretessbeläggas, har jag fel?

  Alla interna mail är också sekretessbelagda,. är detta OK?

  #28399
  Per Hagström
  Moderator

  Hej! Jag vet inte hur din begäran har varit formulerad men om man t.ex. begär ut en e-postlogg över alla mejl som en anställd på en myndighet har skickat och tagit emot under en viss tidsperiod så är loggen en allmän handling i sin helhet om den kan sammanställas med rutinbetonade åtgärder, se här:

  RÅ 1998 ref. 44

  Se även domen KR Sthlm 3234-13:

  KR Sthlm 3234-13 och KR Sthlm 4961-13

  Myndigheten kan inte godtyckligt plocka bort delar av loggen. Det som eventuellt kan tas bort är sekretessbelagda uppgifter men då ska det framgå att uppgifter har sekretessbelagts och med stöd av vilken sekretessregel.

  Som regel är det inte hemligt vem som har skickat mejl till en myndighet men det finns några få undantag. Bara det faktum att en person har kontakt med socialtjänsten kan vara hemligt t.ex.

  När du skriver att alla interna mejl är sekretessbelagda. Menar du att de är sekretessbelagda i loggen eller att du inte får ut själva mejlen? Uppgifter om interna mejl ska finnas med i loggen som du ser i denna dom:

  KR Sundsvall 2260-12

  När det gäller själva de interna mejlen så kan det vara så att de inte är allmänna handlingar. Mejl blir inte allmänna handlingar bara för att de skickas mellan kollegor på en myndighet. Om mejlen tillhör ett ärende kan de ändå bli allmänna handlingar om de tillför det ärendet sakuppgifter och ärendet är avslutat. Se denna dom:

  HFD 5339-13 och HFD 5340-13

  Det här JO-beslutet kan vara intressant för dig att läsa också:

  JO 6083-13

  #28432
  Rickard
  Gäst

  Hej

  ”När du skriver att alla interna mejl är sekretessbelagda. Menar du att de är sekretessbelagda i loggen eller att du inte får ut själva mejlen?”

  När vi var där meddelade Kanslichefen att alla interna mail är sekretessbelagda (muntligen). Men eftersom antal loggar har minskat med 40 % mot vad vi fick veta från början vet vi inte vad som är bortplockat. Kan vara av arten ”kan vi ta en lunch” till det vi söker efter som med största sannolikhet skett genom interna mail, men relaterat till tredje person.

  I ett fall tittade jag på en person under en dag, där fanns loggar på 11 stycken inkommande varav 4 st var sekretessbelagda (både varifrån och ämne). Utgående var 6 st varav 3 st sekretessbelagda. I mailen fanns 6 stycken mail varav 4 st var Outlook bokningar. Här får man känslan av att någonting inte stämmer. Alla var ”OSL 18:13”.

  Jag får tacka för ditt utförliga svar, vet inte riktig hur vi gå vidare med ärendet. Vi kommer inte att hitta det vi söker i de delar som vi fått eller får tillgång till.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.