Mail mellan lärare och vårdnadshavare

Start Forum Öppenhetsforum Mail mellan lärare och vårdnadshavare

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21437
  Andreas
  Gäst

  Hej! Är mail mellan lärare och vårdnadshavare offentliga uppgifter?
  Vid separerade vårdnadshavare, har en vårdnadshavare rätt till att begära ut mail mellan lärare och andra vårdnadshavaren.
  Är vem som begärt uppgifterna en offentlig uppgift?

  #21469
  Per Hagström
  Moderator

  Utgångspunkten är att uppgifter i allmänna handlingar, t.ex. mejl som har kommit in till eller skickats från en skola, är offentliga. En grundförutsättning för att du ska få ut uppgifterna är förstås att mejlen med uppgifterna finns sparade hos myndigheten. Om mejlen finns kvar så kan myndigheten bara hemlighålla uppgifter i dessa om den kan peka på specifika sekretessregler som säger att uppgifterna är hemliga. Det finns några olika sekretessregler som kan vara tillämpliga på handlingar som finns hos en skola. Det beror lite på innehållet i handlingarna och i vilken del av skolans verksamhet som handlingarna förekommer. Det råder stark sekretess för många av de insatser som elevhälsan gör för elever. Det gäller såväl medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser, vilket framgår av 23 kap. 2 § 1 st offentlighets- och sekretesslagen, OSL, och 25 kap. 1 § OSL. I annan skolverksamhet gäller en svagare form av sekretess.

  En vårdnadshavare har som regel större rätt till insyn i uppgifter som rör hans eller hennes barn och därför är sekretess som ska skydda ett barn svagare i förhållanden till barnets vårdnadshavare enligt 12 kap. 3 § OSL.

  En skriftlig begäran om att få ta del av uppgifter blir som regel en allmän och offentlig handling som andra kan begära ut. Om personens identitet framgår av begäran så blir även den offentlig. Ett alternativ för att slippa offentlighet är att begära ut uppgifter muntligen, anonymt och ta del av handlingarna på plats hos skolan eller på utbildningsförvaltningen för då behöver man inte heller uppge en adress dit kopior av handlingarna ska skickas.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.