Maillogg

Start Forum Öppenhetsforum Maillogg

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5953
  B
  Gäst

  Hej!

  Jag fick nyligen veta av en offentligt anställd att hens maillogg inte är att betrakta som allmän handling då den inte genereras av en ”central” mail(operatör). Hen menade att kommunens ”allmänna brevlåda” (xxx@stockholm.se till exempel) är den postlåda som är att betrakta som en sådan allmän brevlåda medan hens ”privata”, som hen använder i tjänst och som arbetsplatsens namn står med (anna@stockholm.se till exempel) inte är det.

  Kan du förklara vilken typ av maillogg som är att betrakta som allmän handling och bena ut huruvida hens påstående är relevant i sammanhanget eller inte, alltså huruvida mailen genereras centralt eller inte.

  Tacksam för svar!
  B

  #6192
  Per Hagström
  Moderator

  Hej, jag är ingen it-specialist men så vitt jag förstår genereras det loggar central för alla e-postkonton på en myndighets e-postserver. Alltså både för gemensamma konton som t.ex. utbildningsforvaltningen@stockholm.se eller enskilda tjänstemäns konton som per.hagstrom@stockholm.se. De domar som finns gällande utlämnande av e-postloggar handlar ju om den senare typen av e-postkonton. Se här:

  RÅ 1998 ref. 44

  KR Jönköping 2150-14

  JO 6083-13

  KR Sundsvall 2260-12

  KR Gbg 5963-10

  KR Sthlm 3234-13 och KR Sthlm 4961-13

  Mvh
  Per Hagström

  #7701
  B
  Gäst

  Hej, igen!

  Efter mycket stök och bök har jag fortfarande inte fått ut mailloggarna som jag begärt ut i sin helhet. Istället har jag tvingats överklagat till Kammarrätten och med hänvisning till RÅ 1998 REF 44 som stämde bäst överens med mitt fall tack vare er hjälp. Så tack för det!

  Mina frågor nu är: (1) har jag ”mindre rätt” att begära ut allmänna handlingar som anställd än om jag inte hade varit anställd? Kommunen hävdar nämligen att handlingar medför konsekvenser och att min begäran samt min överklagan har orsakat ”oro” och att jag nu är föremål för omplacering på grund av det. (2) Finns det något skydd mot repressalier vid begäran om att ta del av allmänna handlingar såsom det bland annat finns i diskrimineringslagen? Kanske praxis?

  #8021
  Per Hagström
  Moderator

  1. Nej, en anställd har samma rätt som alla andra att begära ut handlingar från en myndighet. Det slår JO fast i det här beslutet.

  2. En myndighet får inte straffa en person för att den använder sin rätt att begära ut allmänna handlingar. Det har JO slagit fast i flera fall, t.ex. i det här beslutet.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.