Mer öppenhet?

Start Forum Öppenhetsforum Mer öppenhet?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #43209
  Gun
  Gäst

  Även elevhälsovårdsteamens möten (apropå åtgärdsprogram) är offentliga därför att det är beslut som tas rörande elever, och är det kommunal skola är det bara att hämta ut. Alla vårdutlåtanden som görs av vårdpersonal och ”ägs” av skolan är allmän handling och vem som helst kan plocka ut dem från skolan. Som psykologutredningar och psykologomdömen, sånt som ofta behövs när en elev behöver specialundervisning och extra hjälp.
  Härligt när det finns noll respekt i samhället för medmänniskor.
  Men vissa tycker ju att nyttan med offentlighet väger tyngre än att vissa människor krossas av offentlighet, allmänna handlingar och hänsynslösa människor.
  Som sagt var, funktionshindrade och andra utsatta människor har samhället ingen integritetstespekt för.

  Myndighetsanställda kan använda dessa offentlighetskanaler för att sprida förtal om någon de vill klämma åt, men den som blir utsatt för det har inga rättigheter och myndighetsanställda ser till att lagens ”rättigheter” inte gäller dem. Offentlighetsprincipen går bara åt ena hållet.
  Vad är nyttan med det??

  Fram för mer öppenhet, så de som vill läsa kan läsa om de som råkar illa ut i samhället. ??

  #44451
  Man
  Gäst

  Har du synpunkter på att sekretessbestämmelserna till skydd för någon viss grupp inte är tillräckliga, kan du kontakta dina lokala riksdagsledamöter. Det är bara lagstiftaren som kan begränsa den insyn var och en har enligt grundlagen.

  #44463
  Gun
  Gäst

  Ja, det kan man göra. Tack Man för din åsikt! Dock verkar det som att du inte förstått hur offentlighetsprincipen och den svenska transparensen fungerar, hur den används och missbrukas. Det är enskilda personer på maktstolar/tjänstestolar som avgör om lagen ska följas eller inte och vem och vad man outar eller inte.
  Lagen är bristfällig, men den lag som redan finns följs inte, varken av enskilda tjänstemän eller de som ska se till att lagen följs.
  Borde vara intressant för journalister att värna sina medmänniskor och inte enkelspårigt och med skygglappar arbeta för ökad öppenhet och mindre sekretess och mindre skydd för enskilda människor.
  Om man propagerar för mer öppenhet borde man väl åtminstone kunna svara på till vilken nytta man tycker det är? På vilket sätt väger det tyngre än att skydda medmänniskor och se till så att människor inte far illa av ”offentlighet” och ”transparens”? Kan man inte det borde man tänka igenom det och komma fram till ett eget personligt svar på det innan man fortsätter propagera för ökad transparens och mindre sekretess.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.