OSL och RB

Start Forum Öppenhetsforum OSL och RB

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #33599
  John
  Gäst

  Hej,
  Enligt RB 23 kap. 18a har en misstänkte rätt att ta del av förundersökningen dvs slutunderrättas. Förundersökningen är ingen allmän handling, undantaget inkommen handling, förrän förundersökningen är upprättad. Således har polisen ingen skyldighet att lämna ut förundersökningen i enlighet med OSL bestämmelser utan en misstänkt ska enligt RB 23 kap. 18 § fortlöpande underrättas under förundersökningens gång i likhet med partsbestämmelserna i OSL 10 kap. 3 §. Oftast brukar en misstänkt och dess försvarare få en kopia av förundersökningen vid slutunderrättelsen låt oss kalla detta service från polisens sida. Om det dras till sin ytterlighet och en försvarare vill få med sig förundersökningen i utskrivet format eller kanske till och med i digitalt format. Ligger grunden för ett nekat utlämnande i att förundersökningen inte är upprättad, avseende utskriven förundersökning, och beträffande digital form TF 2 kap. 13 § ”annan form är utskrift”??

  #33648
  Per Hagström
  Moderator

  Om en part får del av en handling som en del i myndighetens skyldighet att kommunicera det som har tillförts ärendet av någon annan skulle jag säga att den handlingen är expedierad i TF:s mening, vilket betyder att allmänheten också har rätt att få ut handlingen i de delar som den inte är sekretessbelagda. Så verkar det i alla fall vara när handlingar kommuniceras enligt FL:s regler. Se denna dom http://www.allmanhandling.se/2017/04/16/9473/

  Det räcker att handlingar visas upp för att bli expedierade. Det krävs inte att mottagaren tar handlingarna med sig från myndigheten. Se här:

  Ljusbilder som visades på möte blev expedierade

  Handling expedierades när den visades upp

  När en handling väl är expedierad har man ju rätt få kopior av handlingen skickade till sig eller som man hämtar på plats och tar med sig hem. Om handlingarna omfattas av sekretess kan myndigheten eventuellt lämna ut dem med förbehållet att de bara får läsas på plats hos myndigheten och inte tas med därifrån.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.