Personakt kommunalt

Start Forum Öppenhetsforum Personakt kommunalt

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11420
  Anonym
  Gäst

  Undrar om jag kan ta del av andras lärares personakter och behörighetsunderlag som allmänna handlingar?

  #11496
  Per Hagström
  Moderator

  Frågan om du har rätt att få ut handlingar ur en lärares personakt prövas i två steg. Fråga ett är om handlingarna i akten är allmänna handlingar. Fråga två är om uppgifterna i de eventuellt allmänna handlingarna är offentliga eller sekretessbelagda.

  Vad gäller det första steget så skulle jag tro att många handlingar i en personakt är allmänna handlingar. Jag förutsätter att lärarna som du frågar om är anställda på offentligt drivna skolor. Friskolor omfattas inte av offentlighetsprincipen än så länge. Friskoleanställda lärares lärarlegitimationer kan man dock begära ut från Skolverket.

  När en lärare på en offentlig driven skola ger in handlingar till skolan i sin egenskap av anställd, t.ex. när läraren lämnar in cv, meritförteckning, referenser,utbildningsbevis, betyg eller lärarlegitimation så blir det allmänna handlingar. Anställningsavtalet är också en allmän handling eftersom det expedieras när läraren får en kopia. I regel är dessa handlingar också helt offentliga, dvs inga uppgifter i dessa handlingar är sekretessbelagda.

  Det finns några sekretessregler som kan vara tillämpliga på uppgifter som finns i personakter. Den viktigaste är kanske den personalsociala sekretessen i 39 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (OSL) som omfattar uppgifter som har kommit fram när den anställda har talat med en psykolog, personalkonsulent eller liknande befattningshavare om personliga angelägenheter. Uppgifter om en anställds hälsotillstånd, pensionering eller omplacering kan vara sekretessbelagda enligt 39 kap. 2 § OSL. Det finns några fler sekretessregler som kan vara tillämpliga men det enklaste är kanske om du begär ut de aktuella handlingarna och återkommer om du stöter på problem. Om skolan vägrar lämna ut uppgifter med hänvisning till sekretess ska du fråga vilken eller vilka sekretessregler som skolan stödjer sig på.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.