Skyldighet att inhämta uppgifter som myndigheten måste ha enligt ramavtal?

Start Forum Öppenhetsforum Skyldighet att inhämta uppgifter som myndigheten måste ha enligt ramavtal?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #8737
  Anonym
  Gäst

  Hej,
  En myndighet är enligt ett ramavtal skyldig att skriftligen beställa en tjänst. På min fråga att utfå dessa skriftliga beställningar eller uppgifter från beställningarna hänvisar myndigheten till att sådana handlingar inte finns. Går detta att angripa med stöd av offentlighetsprincipen genom att överklaga till kammarrätten eller vad kan man göra?

  #8846
  Per Hagström
  Moderator

  Hej! Nej, det är ingen vits att överklaga till kammarrätten för att få ut handlingarna med stöd av offentlighetsprincipen om de begärda handlingarna inte finns hos myndigheten. Offentlighetsprincipen innebär ingen skyldighet för myndigheter att i efterhand skapa handlingar som man borde ha skapat tidigare. Däremot kan myndigheten i det här fallet ha brutit mot regler som säger att beställningar av den här typen ska dokumenteras. Du nämner själv i frågan att beställningarna ska ske skriftligen enligt ramavtalet. Det finns även en mer generell dokumentationsskyldighet för myndigheter som du kan läsa mer om i det här JO-beslutet:

  JO 1979/80 s. 334

  Att anmäla myndigheten till JO eller JK är en möjlig väg att gå om du kommer fram till att myndigheten har brutit mot reglerna.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.