Uppgifter kring privatpersoners universitetsutbildning

Start Forum Öppenhetsforum Uppgifter kring privatpersoners universitetsutbildning

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #35992
  Adam
  Gäst

  Hej

  Jag funderade på om det faller inom ramarna för offentlighetsprincipen om jag utvecklar en databas där man kan söka på privatpersoner och få upp uppgifter kring vilken högskoleutbildning en viss person har studerat, dessa uppgifter finns ju att hämta från dem olika universiteten.

  Tack på förhand!

  / Adam

  #36030
  Per Hagström
  Moderator

  Offentlighetsprincipen gäller vid myndigheter. Den omfattar inte en privatpersons databas. Eller missförstår jag din fråga? Menar du om det är tillåtet att skapa en sådan databas?

  #36264
  Adam
  Gäst

  Hej igen

  Tack för ditt snabba svar. Jag syftade mer på uppgifterna från universiteten. Exempelvis så har KTH en databas som innehåller en lista av alla som någonsin tagit examen där och vilken utbildning dom studerat. Andra universitet har liknande listor. Kan man samla alla dessa listor i en databas som man sedan kan söka på för att se vilken utbildning en viss person har?

  #37191
  Per Hagström
  Moderator

  Dessa databaser är allmänna handlingar och du kan begära ut uppgifter ur dem men risken är stor att du får ut uppgifterna på papper eftersom lärosätena inte är skyldiga att lämna ut uppgifterna digitalt. Det blir dyrt om du vill få papperskopior skickade till dig. Alternativet är att åka till respektive lärosäte och skanna på plats, vilket blir en väldig massa jobb. Eventuellt kommer lärosätena försöka sekretessbelägga uppgifterna med stöd av 21 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen därför att de misstänker att du kommer att använda dem i strid mot GDPR.
  Det är möjlighet att du kan komma runt problemet genom att skaffa ett utgivningsbevis för din databas. Journalistisk verksamhet är undantagen GDPR:s regler.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.