Vad är offentliga handlingar i samband med skolplacering?

Start Forum Öppenhetsforum Vad är offentliga handlingar i samband med skolplacering?

Detta ämne innehåller 3 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Gun 7 månader sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #44116

  Cristina

  Hej,

  Vi har ett barn som ska börja förskoleklass och vi har inte fått den skolan vi valde (första valet) trots att vi bor ca 300m fårn den.
  Vi försökte begöra listan med barnen som har fått plats förre oss från kommunen men fick nej “…eftersom det innehåller personuppgifter.”

  Vilken information har vi rätt att få?

  Tusen tack på förhand,
  Cristina

  #44448

  Man

  Det är svårt att säga utan att veta vilka handlingar som finns. Be om ett överklagbart beslut gällande listan, så ser du vilka regler man anser att man kan tillämpa. Du kan ju alltid skriva, när du begär ett beslut, “Jag önskar handlingarna i rent personliga syften och per post på papper, och GDPR är således inte tillämplig på min behandling.”

  #44474

  Vera

  Vi har liknande problem, kommunen lämnar inte ut handlingarna och hänvisar till:

  23 kap. 1 § offentlighets – och sekretesslagen

  Sekretess gäller i förskola och sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. skollagen (2010:800) som kompletterar eller erbjuds i stället för förskola för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.

  Jag tolkar ovan som en hänvisning till att det råder sekretess i skola/förskola men detta rör ju underlag för ett beslut om skolplacering – dvs uppgifter som finns hos myndigheten själva inte skolan.

  #44837

  Gun

  Skolor och elevhälsoteam gör sina möten och handlingar till offentligt material. De ”avkodar” genom att skriva ut initialerna på berörda barn. Sedan skickas det runt hur som helst. Andra myndigheter har ingen sekretess alls på namn kopplat till exempelvis psykiatriska diagnoser nedsvärtande åsikter. Har en sådan handling väl släppts så åker den runt hos myndigheter och allmänhet obehindrat. Så det låter som ett försök att slippa lämna ut, men som kanske inte håller vid en granskning om ni överklagar. Det handlar om ”goodwill” från handläggarnas och juristernas sida om ni överklagar. Kan gå hur som helst. Men prova kan man alltid, om man orkar.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Forumet ’Öppenhetsforum’ är stängt för nya ämnen och svar.