Vägran ett helt lämna ut ett dokument?

Start Forum Öppenhetsforum Vägran ett helt lämna ut ett dokument?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31074
  Jenny
  Gäst

  Hej,

  Jag har, av en Vård och omsorgsnämnd (VON), begärt att få ut kopior på alla handlingar som rör ett visst hemtjänstföretag. De flesta handlingar lämnades ut i mer eller mindre mörkad/sekretessbelagd form, bortsett från 3 av de begärda handlingarna. Nämnden lämnade inte alls ut dessa dokument, vare sig mörkade eller ej. De helt enkelt vägrade att lämna ut en enda minsta del av dokumenten. Detta angavs vara på grund av stöd i 26 kap 1§ OSL. Jag utgick ifrån att handlingarna ska lämnas ut men naturligtvis efter sedvanlig sekretessprövning med mer eller mindre offentliga delar, inte att man helt kan vägra utlämning? I synnerhet inte mot bakgrund av ovannämnda lagrum. Dina tankar kring detta?

  #31360
  Per Hagström
  Moderator

  Hej! Regeringsrätten som tidigare var högsta instans i mål om handlingsoffentlighet konstaterade i en dom att en myndighet inte behöver lämna ut en handling om det bara återstår helt värdelös information när man har tagit bort allt hemligt. Se här:

  RÅ 1989 ref. 111

  26 kap. 1 § OSL kan inte användas för att hemlighålla uppgifter om ett företag eftersom företag inte har ”personliga förhållanden”. Eventuellt innehåller de tre handlingarna uppgifter om företagets kunder/brukare och då kan ju 26:1 vara tillämplig.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Öppenhetsforum” är stängt för nya ämnen och svar.