Medieetik

I dag kan du vända dig till Allmänhetens Pressombudsman (PO) om du har klagomål mot en tidning eller en tidnings hemsida och till den statliga tillsynsmyndigheten Granskningsnämnden för radio och tv när det gäller sändningar i radio och tv.
Utgivarna arbetar för ett nytt och vidgat medieetiskt system. Ett system som stärker allmänhetens möjlighet till oberoende prövning av publicitet i alla medier oavsett publiceringsplattform.
Nils Funcke utredning om ett vidgat och stärkt medieetiskt system 2013-02-20
Advokat Peter Danowskys utredning
Utgivarnas framställan till regeringen om nytt medieetiskt system 

Medieombudsmannen

Det medieetiska systemet med MO och MEN

Medieombudsmannen (MO) och Mediernas Etiknämnd (MEN) ska se till så att svenska medier förhåller sig till de etiska riktlinjer (Publicitetsreglerna) som branschen själv dragit upp. Enskilda, och i viss mån även företag och organisationer, ska ha möjlighet att få upprättelse om de utsatts för en skada i samband med en publicering. På så sätt sker en självsanering i mediebranschen, och genom att medierna själva tar ansvar för fel och brister kan man undvika lagstiftning som begränsar de fria medierna och det fria ordet.

Enskilda kan få sin sak prövad om de själva är drabbade och utpekade med skadliga uppgifter i en publicering. Utpekad kan man vara antingen med namn, bild eller andra uppgifter som gör att man bli igenkänd i en större eller mindre krets. Anmälan måste göras inom tre månader från publiceringen.

När det gäller företag och organisationer (juridiska personer) prövar MO om den juridiska personen kan anses ha rätt till en rättelse eller ett svar (genmäle) om det förekommit tydliga faktafel eller kritik som inte fått bemötas (detta gäller dock inte SVT, SR, UR och TV4 – där hanteras denna typ av anmälningar av Granskningsnämnden).

MO föreslår om ett medium bör klandras men det är MEN som fattar det avgörande beslutet. Om en anmälan leder till klander måste mediet publicera det uttalande som Mediernas Etiknämnd skriver. Det ska ske skyndsamt och på väl synlig plats, på motsvarande ställe där den klandrade publiceringen skedde. Etermedier ska på samma sätt läsa upp en sammanfattning av klandret i motsvarande sändning som den klandrande publiceringen skedde, samt publicera nämndens uttalande på mediets hemsida.

Tanken med processen är att den person som utsatts för en skada får upprättelse genom publiceringen av klandret – ett slags erkännande att man utsatts för en skada. Något skadestånd eller motsvarande utgår inte.

MO/MEN är ingen juridisk instans och inte någon myndighet, utan en del av branschens eget självsanerande system. Verksamheten finansieras av medierna via Mefo, de åtta organisationer som förvaltar det medieetiska systemet (Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, SVT, SR, UR, TV4, Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet).

Mer om hur MO/MEN fungerar: https://medieombudsmannen.se/det-har-ar-medieombudsmannen/sa-har-jobbar-medieombudsmannen/

Vem kan anmäla: https://medieombudsmannen.se/fyll-i-din-anmalan/

Så fungerar ärendegången: https://medieombudsmannen.se/det-har-ar-medieombudsmannen/fran-anmalan-till-beslut-sa-gar-det-till/

Publicitetsreglerna: https://medieombudsmannen.se/det-har-ar-medieombudsmannen/publicitetsreglerna-grunden-i-det-medieetiska-systemet/

Samnytt lämnar medieetiska systemet

Efter att ha anmälts 18 gånger och klandrats sex gånger under två år väljer den högerpopulistiska utgåvan Samnytt att lämna det medieetiska systemet, vilket tidningen Journalisten var först med att berätta. Strax efter att sajten i december klandrades av Mediernas...

läs mer
Integritetspolicy - allmän

Utgivarna.se använder sig av cookies så att vi kan ge dig den bästa upplevelsen av att besöka vår webbplats. Informationen från cookies sparas i din webbläsare och gör så att vi lättare kan identifiera dig när du besöker vår webbplats igen. Vi samlar även information för att se vilka texter och artiklar som är populärast. För att läsa vår kompletta integritetspolicy tryck här!