Utgivarskap

Vanligen brukar man säga att en chefredaktör är ansvarig utgivare. Men reglerna om ansvarsutkrävande när det gäller yttranden i medier som faller in under yttrandefrihetsgrundlagarna är betydligt mer komplicerade än så. Lagarna talar om ”ensamansvar” vilket innebär att någon alltid ska kunnas hålla anvarig för en publicering. För periodiska skrifter är det i första hand den som anmälts som utgivare som får stå ansvaret. Men finns inte denne tillgänglig träder en särskild anvarskedja med ägaren, tryckaren och spridaren som anvariga i nämnd ordning. För andra skrifter ansvarar i första hand författaren och därefter förläggaren, tryckaren och spridaren. För varje medierform finns särskilda anvarskedjor.
Ansvarsutkrävandet har varit en del av tryck- och yttrandefrihetsregleringen ända sedan 1766. Reglerna för skrifter återfinns i TF 8 kap och för etermedierna och tekniska upptagningar i YGL 4 kap.

Vill regeringen försvåra för svensk journalistik?

Flera utredningsförslag som lagts fram till regeringen den senaste tiden försämrar journalisters möjligheter att utföra sitt arbete. Samma sak gäller tillämpningen av de skydds- och säkerhetslagar som finns. I och med detta har Utgivarna skrivit en debattartikel som...

läs mer
Integritetspolicy - allmän

Utgivarna.se använder sig av cookies så att vi kan ge dig den bästa upplevelsen av att besöka vår webbplats. Informationen från cookies sparas i din webbläsare och gör så att vi lättare kan identifiera dig när du besöker vår webbplats igen. Vi samlar även information för att se vilka texter och artiklar som är populärast. För att läsa vår kompletta integritetspolicy tryck här!