Från den första januari 2020 kan allmänheten anmäla publiceringar till Medieombudsmannen, MO.

Medieombudsmannen ersätter Allmänhetens Pressombudsman, PO, som funnits sedan 1969. Bakom den nya Medieombudsmannen står TU – Medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, Publicistklubben, Journalistförbundet, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4.

Medieombudsmannen kan pröva publiceringar i alla tidningar och tidskrifter liksom sändningar i TV4, SVT, SR och UR. Dessutom prövas en betydande del av journalistiken på internet. Alla webbplatser och konton i sociala medier som är knutna till medlemmar av TU – Medier i Sverige och Sveriges Tidskrifter kan prövas. Till det kommer 50 renodlade webbtidningar som frivilligt anslutit sig till det medieetiska systemet. För första gången kommer även webbplatserna till de anslutna etermediabolagen att prövas.

Medieombudsmannen verksamhet handlar om kränkningar av enskilda personer, som intrång i privatlivets helgd. Saklighet och opartiskhet kommer inte att prövas.

Beslut om att fälla tidningarna för brott mot god publicistisk sed kommer att fattas av Mediernas Etiknämnd, som från årsskiftet ersätter Pressens Opinionsnämnd.

Mer om Medieombudsmannen finns att läsa på medieombudsmannen.se. Har du frågor om övergången till Medieombudsmannen är du välkommen att höra av dig till:

Ola Sigvardsson
Allmänhetens Medieombudsman, MO
0708-280177
ola.sigvardsson@medieombudsmannen.se

Patrik Hadenius
vd Utgivarna
0705-988455
patrik.hadenius@utgivarna.se

Ola Sigvardsson förste medieombudsmannen
Utgivarna urges to mark more strongly against China's attempts to influence the freedom of the press