(2013-09-23) I dag måndag har det gått tolv år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades. Hans brott: att verka för det fria ordet! I tidskriften Svartvitt ägnades hela första numret i år till att uppmärksamma Dawit Isaak. Till det numret skrev Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna, en artikel om det ofattbara och för att påminna om att vi aldrig får ge upp.

Tolv år sedan Dawit Isaak fängslades

(2013-09-23) I dag måndag har det gått tolv år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades. Hans brott: att verka för det fria ordet! I tidskriften Svartvitt ägnades hela första numret i år till att uppmärksamma Dawit Isaak. Till det numret skrev Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna, en artikel om det ofattbara och för att påminna om att vi aldrig får ge upp.

Du hittar artikeln ur Svartvitt från i våras nedan. Vill du beställa numret gör du det enklast här.

Gemensamma ansträngningar urholkar stenen

I Eritrea är det fria ordet inte mycket värt. Enligt organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex är Eritrea sämst i världen på pressfrihet. Den svenske journalisten Dawit Isaak och många andra regimkritiska politiker och journalister behandlas på ett fruktansvärt och omänskligt sätt, skriver Jeanette Gustafsdotter som i flera år engagerat sig för Dawit Isaaks frigivning.

David är svensk journalist. Han har suttit fängslad i snart tolv år.

12 år utan att han fått veta vad han är anklagad för.

12 år utan att få någon rättegång.

12 år utan att få ta emot besök.

En svensk journalist. Hur är det möjligt?

Är det möjligt för att David heter Dawit? Är det möjligt för att Dawit även är Eritrian? Och varför är det så tyst från regeringens håll?

Vi som representerar den svenska tryck- och yttrandefriheten har kämpat i många år för att få Dawit Isaak frigiven. Vi har hållit manifestationer, vi har skrivit artiklar, det har tryckts upp t-shirtar, det publiceras dagligen i Expressen, vi utövar påtryckningar och vi begär mer av UD, EU och FN för att få honom frigiven. Dawit Isaak har tilldelats utmärkelsen Golden Pen of Freedom av dagspressens världsorganisation WAN-IFRA.

Dawit Isaak, svensk medborgare och svensk journalist, tvingades fly från sitt hemland till Sverige, men återvände på grund av sitt engagemang för en oberoende press och demokratiska principer. En svensk medborgare och publicist hålls fängslad utomlands i över ett decennium efter att ha propagerat för yttrandefrihet!

Dawit Isaak var med och grundade Eritreas första oberoende tidning, Setit, som bland annat kritiserade regeringens maktmissbruk. År 2001 publicerade Setit och andra tidningar ett öppet brev från 15 ministrar som bland annat efterlyste demokratiska reformer. Elva av ministrarna fängslades liksom Dawit Isaak och ytterligare 13 tidningsägare, redaktörer och journalister. Av dem har ett flertal rapporterats ha dött i fängelset.

För oss, som lever här, låter det surrealistiskt att det skulle vara ett brott mot rikets säkerhet att låta politiska meningsmotståndare få uttrycka sina åsikter. Men i Eritrea är det fria ordet inte mycket värt. Enligt organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex är Eritrea sämst i världen på pressfrihet. Det har drabbat en svensk journalist, Dawit Isaak, och många andra regimkritiska politiker och journalister på ett fruktansvärt och omänskligtsätt.

2004 började Stödkommittén Free Dawit Isaak och andra organisationer uppvakta Eritreas Ambassad varje tisdag. Vi fortsätter att kräva den svenske medborgaren Dawit Isaaks omedelbara frigivning. Vi kommer inte att sluta!

Det är djupt sorgligt att svenska regeringen genom UD inte gör mer. Men det inger hopp att vi fortsätter kampen. Det inger hopp att det finns så många i Sverige; individer, organisationer, medieföretag, politiker och andra, som inte ger upp utan fortsätter uppmärksamma Dawit Isaaks öde och fortsätter kämpa för hans frigivande.

Och vi gör skillnad! I februari meddelade Afrikanska unionen att de skulle ta upp fallet och nyligen har även FN:s särskilde rapportör för Eritrea visat intresse för fallet. Utöver det har även organisationen Afrikanska kommissionen för mänskliga och folks rättigheter (ACHPR) meddelat att de tänker ta sig an fallet. Kommissionens första åtgärd kommer vara att begära en förklaring från den eritreanska regeringen. Om landet skulle fällas innebär det kan användas som påtryckning i både Dawit Isaaks och andra eritreanska samvetsfångars fall. Den nytillträdda FN-rapportören, Beedwantee Keetharuth, har redan uppmanat den eritreanska regeringen att samarbeta med kommissionen.

Varje fredag uppmärksammar vi Dawit genom att retweeta och twittra med hashtagg: #freedawitisaak – hjälp gärna till ni som har twitter.



Gå in på länken. Låt våra gemensamma ansträngningar bli droppen som urholkar stenen.

Åtalet mot personal på GP ogillades
Gemensamma ansträngningar urholkar stenen