Utgivarna hade under onsdagen den 8 januari 2014 ett möte med Säpo och Rikskriminalpolisen om hoten mot journalister. Under sammanträdet berättade Utgivarnas representanter om situationen och verkligheten för landets journalister.

Utgivarna hade under onsdagen den 8 januari 2014 ett möte med Säpo och Rikskriminalpolisen om hoten mot journalister. Under sammanträdet berättade Utgivarnas representanter om situationen och verkligheten för landets journalister.

– Det var ett bra möte. Sammansättningen – både generaldirektören för Säpo och yttersta chefen för Rikskriminalpolisen var där – tyder på att man tar det här på allvar, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna, till Eskilstuna-Kuriren.

Jeanette Gustafsdotter säger att parterna var överens om att hot mot journalister är ett hot mot demokratin då följden kan bli att journalister väljer bort att skriva om vissa ämnen. Flera av de hot som under senare tid riktats mot journalister har kommit från den organiserade brottsligheten.

– Nu måste vi hitta gemsamma vägar framåt för att bemöta det, säger Jeanette Gustafsdotter till Ekot.

Utgivarna har fått löfte om att hoten mot journalister ska prioriteras högt. Man enades också om att Säpo ska informera och utbilda alla landets polismyndigheter om hållningen, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

– Säpo uppmanade alla redaktioner och journalister som hotas att polisanmäla. Säpo förde också fram att det är bra om medierna kan beskriva vilka konsekvenser de här hoten kan få för demokratin, att vi blir bättre på att beskriva vad de kan leda till i form av självcensur och annat, säger Jeanette Gustafsdotter till Medievärlden.

Vidare information

Utgivarnas möte med polisen uppmärksammades bland annat i Ekot (11:26 min in i sändningen) och Eskilstuna-Kuriren ”Hot mot journalister ska prioriteras högt”. Medievärlden har även de en intervju med Jeanette Gustafsdotter i frågan ”Utgivarna nöjda med mötet hos Säpo”.

Säkerhetspolisen skickade under dagen ute ett pressmeddelande rörande mötet.

Medlemmar i Utgivarna är Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och TV4-gruppen.

Vid frågor kontakta gärna:

Jeanette Gustafsdotter, vd, Utgivarna, mobil 070-624 45 56 alternativt via e-post: jeanette.gustafsdotter@utgivarna.se

 

Öppet brev till Säpochefen Anders Thornberg
Nyheter från Utgivarna den 17 jan 2014