– nu skapar Utgivarna en sajt för bl.a. offentlighetsprincipen

– nu skapar Utgivarna en sajt för bl.a. offentlighetsprincipen

Nu lanseras Utgivarnas hemsida. I samband med framtagandet av sajten som bland annat kommer att ha en unik tjänst med hur man hanterar allmänna handlingar undersöktes det hur myndigheterna hanterar offentlighetsprincipen. Det visade sig att staten har fel i fyra fall av 10.

Under åren 2010 – 2012 prövade förvaltningsdomstolarna omkring 2 400 mål om utlämnande av allmänna handlingar. Domstolarna ändrade myndigheternas beslut i drygt 950 av dessa mål, det vill säga i närmare 40 procent av fallen. Det här visar Domstolsverkets statistik. Som en jämförelse kan nämnas att ändringsfrekvensen var 12 procent i socialtjänstmål, 17 procent i socialförsäkringsmål och 20 procent i skattemål i förvaltningsdomstolarnas första instans år 2012. 

– Det här visar klart och tydligt att offentlighetsprincipen inte fungerar. Eftersom en av huvudpunkterna för Utgivarna är att stärka offentlighetsprincipen så kändes det viktigt att vi skapade denna tjänst, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna.

Hemsidan innehåller det senaste inom mediedebatten, omvärldsbevakning, aktuella remissvar och uttalanden om förslag som kan påverka det svenska publicistiska oberoendet. Den också länkar till ledande artiklar och debattörer inom det publicistiska området.

– Vi tror på ett system som värnar det svenska publicistiska oberoendet. Det skapar grunden för orädd och samtidigt ansvarsfull journalistik. Genom Utgivarnas hemsida har man möjlighet att genom en adress följa aktuella debatter och beslut som lägger grunden för systemet, avslutar Jeanette Gustafsdotter. 

 

För mer info kontakta:

Jeanette Gustafsdotter

VD Utgivarna

jeanette.gustafsdotter@utgivarna.se

070-62445 56

 

Lagförslaget kränkande fotografering riskerar publicistisk verksamhet och pressfrihet
Ett hot mot samhällsviktig journalistik