(2014-10-10) Den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke har hälsats välkommen till ministerposten med en bukett ledar- och debattartiklar. Högst upp på mediernas önskelista står ett avskaffande av reklamskatten, sänkt digitalmoms, ett reformerat presstöd samt enlångsiktig och stabil finansiering av public service.

 

Mediernas önskelista till Bah Kuhnke

(2014-10-10) Den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke har hälsats välkommen till ministerposten med en bukett ledar- och debattartiklar. Högst upp på mediernas önskelista står ett avskaffande av reklamskatten, sänkt digitalmoms, ett reformerat presstöd samt en långsiktig och stabil finansiering av public service.

– Som ny kultur- och demokratiminister ställs Alice Bah Kuhnke inför en rad viktiga mediefrågor. Ur Utgivarnas synvinkel är det extra viktigt att vi i Sverige fortsätter att värna vår unika press- och yttrandefrihet och att vi har fortsatt starka pressetiska regler som ger en stark pressfrihet. Men också att vi ser hoten mot journalister som det hot mot demokratin det faktiskt är, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna.

Skatter, finansiering och presstöd i stöpsleven

En vecka efter att Alice Bah Kuhnke tillträtt som kultur- och demokratiminister har hon varit föremål för mer än ett dussin ledare och debattartiklar. Flera av artikelskribenterna manar till handling. ”Mediekrisen väntar inte på att nya majoriteter ska formera sig i riksdagen”, skriver Mats Olofsson i en ledare i Västerbottens-Kuriren. Även ledaren ”Mediekrisen väntar inte” i Sydsvenskan ger uttryck för att det brådskar med en ny mediepolitik.

Sydsvenskan talar också om behovet av en harmoniserad moms på medier, oavsett om journalistiken publiceras på papper eller digitalt. Samma ståndpunkt intar branschorganisationerna Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna i debattartikeln ”Här är din mediepolitik Alice Bah Kuhnke!” i Resumé. Utöver en gemensam moms på journalistik bryter organisationerna en lans för att reklamskatten avskaffas.

I Dalarnas Tidningar tycker Jens Runnberg att det är bra att demokrati- och kulturfrågorna samlas under samma minister. Men, frågar han sig, ser Bah Kuhnke mediers betydelse för demokratin? Om hon gör det bör mediefrågorna prioriteras. Det brådskar, skriver han, och mediehusen blöder: ”Fortsätter utvecklingen drabbas demokratin”.

På Medieormen och i Vestmanlands läns tidning beskriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö de lokala mediernas närvaro under kriser som oerhört viktig, t ex skogsbranden i somrars. Nu hoppas hon att den nya regeringen kommer att fatta ”de viktiga mediepolitiska besluten som den krisande mediebranschen behöver”.

Nämnda artiklar är långt ifrån de enda som skrivits om medie- och kulturpolitik i veckan. Nedan hittar du några exempel på de debattartiklar, kommentarer och öppna brev som skrivits till Alice Bah Kuhnke.

Det här önskar medierna av Bah Kuhnke

Ge besked om mediepolitiken, Mats Olofsson, Västerbottens-kuriren den 8 oktober 2014

Brev till Alice!, Klys, #Kultursamhället den 8 oktober 2014

Kulturen är inte ett särintresse”, Kulturen är inte ett särintresse, Bengt Göransson, Svt Opinion den 8 oktober 2014

Ser Bah Kuhnke mediers betydelse för demokratin?, Jens Runnberg, Dalarnas Tidningar den 8 oktober 2014

Här är din mediepolitik Alice Bah Kuhnke!, Unn Edberg, Charlotta Friborg, Per Hultengård och Kerstin Neld, Resumé den 7 oktober 2014

Hej Alice Bah Kuhnke!, Katarina Jönsson Norling och Johan Wingestad Folkbladet den 7 oktober 2014

Vi får hoppas att kultur och demokrati kopplas ihop, Annika Hamrud, Journalisten den 7 oktober 2014

Mediekrisen väntar inte, Sydsvenskan den 6 oktober 2014

Sänk momsen på digitala medier, Wiwi-Anne Johansson, Expressen den 6 oktober 2014

Skogsbranden visade vikten av lokal medienärvaro, Cilla Benkö, Medieormen den 6 oktober 2014

Alice i det snåla kulturlandet, Stefan Eklund, Borås Tidning den 5 oktober 2014

Dags att skaffa en mediepolitik, Charlotta Friborg, Östgöta Correspondenten den 4 oktober 2014

Kan Alice mediefrågorna?, Tomas Mattsson, Expressen den 4 oktober 2014

Skäl att vara både glad och oroad, Gabriel Byström, Göteborgs-Posten den 3 oktober 2014

Kommer att få det hetast om öronen”, Amanda Horne, Svt Kultur den 3 oktober 2014

Kulturministerns första uppgift: Reformera presstödet, Journalistförbundet den 3 oktober 2014

Jan Helins hårda krav på Alice Bah Kuhnke, Magnus Helander, Resumé den 3 oktober 2014

Mediecheferna om nya kulturministern, Mikael Marklund, Medievärlden den 3 oktober 2014

Vid frågor kontakta gärna:

Jeanette Gustafsdotter, vd, Utgivarna, mobil 070-624 45 56 alternativt via e-post: jeanette.gustafsdotter(a)utgivarna.se

Ny utredning om hot mot journalister
Nyheter från Utgivarna den 24 okt 2014