(2016-11-23) Press- och yttrandefriheten i Turkiet hotas varje dag. Det är oacceptabelt. Utvecklingen i Turkiet måste stoppas. Det skriver Utgivarna i ett debattinlägg som publiceras i Aftonbladet.

Fyra månader har gått sedan kuppförsöket i Turkiet den 15 juli. Fyra månader med ständiga attacker mot medierna, mot fri och oberoende journalistik och det fria ordet.

På fyra månader har 170 medier stängts ned. I dag sitter 144 journalister fängslade. Turkiet rankas på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.

– Attackerna mot medierna tar inte slut, därför måste Sverige och EU sätta press på Turkiet, säger Utgivarnas vd Per-Anders Broberg.

Utgivarna – som samlar Sveriges etablerade medier: Sveriges Television, Sveriges Radio, UR, TV 4-Gruppen, TU och Sveriges Tidskrifter – uppmanar därför Sverige att ställa större krav på Turkiet. Till exempel genom den resultatstrategi för reformsamarbete med Turkiet som UD presenterat för åren 2014-2020. I detta reformsamarbete borde friare och mer oberoende media vara ett prioriterat område i Turkiet, skriver Utgivarna.

– Vi kommer ständigt att påminna den svenska regeringen om att ta varje tillfälle i akt att arbeta för fri press och journalisters säkerhet, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

För ytterligare information, kontakta:

Per-Anders Broberg, VD Utgivarna: 070-558 29 57, per-anders.broberg@utgivarna.se 

Sverige måste agera mot Turkiet
Skilj mellan nyheter och åsikter