En ny EU-rapport föreslår att varje medlemsland inför ett medieråd med långtgående befogenheter. Bland annat ska detta medieråd, enligt förslaget, ha rätt att döma ut böter och tvinga fram ursäkter i media. Dessutom ska det kunna ta ifrån journalister rätten att kalla sig journalister.

En ny EU-rapport föreslår att varje medlemsland inför ett medieråd med långtgående befogenheter. Bland annat ska detta medieråd, enligt förslaget, ha rätt att döma ut böter och tvinga fram ursäkter i media. Dessutom ska det kunna ta ifrån journalister rätten att kalla sig journalister.

Rapporten har skrivits av en panel ledd av Lettlands förra president Vaira Vike-Freiberga på uppdrag av EU-kommissionären Neelie Kroes. Den innehåller rekommendationer som Neelie Kroes nu ska ta ställnig till om hon ska gå vidare med.

– Det här är väldigt likt brittiska Leveson-utredningens förslag, där man också föreslår en institution som ska granska medierna. Det är olyckligt, ett integritetsspöke från EU-nivå som än en gång sprider sig, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter. 

Sverige har ett system med ansvarig utgivare, lagstiftning och ett väl fungerande pressetiskt system. Det visade inte minst Yttrandefrihetskommittén som efter en grundlig genomgång av kränkningar kom fram till att de låg utanför det publicistiska området.

Utgivarna kommer att agera genom att uppvakta de svenska EU-parlamentarikerna gällande rapporten. Utgivarna kommer att framhäva att det är väldigt viktigt att de svenska representanterna i EU visar att vi har ett unikt system i Sverige som sätter pressfriheten högt.

 

Jeanette Gustafsdotter

VD Utgivarna

 

Kränkande fotografering
Utgivarna går vidare med medieetisk nämnd