Den ukrainska journalisten Maks Levins död den 13 mars har granskats av Reporter utan gränser. I rapporten uttrycks att han troligen blev avrättad av ryska soldater, efter att ha utsatts för tortyr.

I skogen, i närheten av byn Moshchun, 20 km norr om Kyiv hittades den 1 april kropparna av journalisten Maks Levin och hans vän Oleksiy Chernyshov.
Maks Levin hade några dagar tidigare förlorat kontakten med sin drönare och trots de uppenbara riskerna att återvända till området som då intagits av ryssarna valde han att söka efter drönaren för att komma åt minneskortet för att den vägen bevisa krigsförbrytelser.

Maks Levin var 40 år och en erfaren frilansjournalist som ofta jobbade med den ukrainska nyhetssajten LB.ua och nyhetsbyrån Reuters och omedelbart efter den ryska invasionen bestämde sig för att bevaka kriget så närgånget som möjligt.
Enligt Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF, visar en analys av foton från brottsplatsen, observationer på platsen och de materiella bevisen tydligt på att journalisten avrättats, troligen efter förhör med inslag av tortyr.
– Förhoppningsvis kan dessa nya bevis leda till att de ansvariga för detta brutala mord på en erfaren och duktig journalist ställs till svars för sina handlingar, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Enligt Reporter utan gränser har åtta journalister dödats i Ukraina sedan kriget startade i februari.

Hela rapporten kan läsas här: Rapport-Ukraine-_UK-DEF-1.pdf (reportrarutangranser.se)

Utgivarna positiv till skärpta straff för hot och hat mot journalister
Fotograf på SVT-uppdrag frihetsberövades