Den kinesiska ambassadens hotfullt formulerade brev till journalisten Jojje Olsson väcker politiska reaktioner. Tre riksdagspartier kräver nu att ambassadören Gui Congyou utvisas.

 

Expressen var först med att berätta om mejlet från den kinesiska stockholmsambassaden där det i hotfull ton riktas kritik mot frilansjournalisten Jojje Olsson efter hans rapportering om det politiska spel som ligger bakom aktionerna mot H&M.

Efter att Jojje Olssons texter publicerats i Expressen beskylldes han bl.a. för att vara ”moraliskt korruomerad”. Och mejlet avslutades med ”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”.

KD, SD och Vänsterpartiet har krävt att Gui Congyou ska utvisas, och organisationen Reporter utan gränser ser i mejlet till Jojje Olsson formuleringar som utgör grund för polisanmälan.

Gui Congyou har alltsedan han installerades som ambassadör i Stockholm fört en aggressiv (o)diplomatisk linje där han tagit sig rätten att kritisera svenska mediers bevakning av Kina, inte minst när det gäller den svenske bokförläggaren och poeten Gui Minhai. För ett drygt år sedan kallades Gui Congyou upp till UD för en uppläxning efter att han kritiserats svenska medier.

Nu ställs ytterligare en gång krav på att han skall förklaras icke önskvärd som ambassadör i Sverige.

EU-land beskylls för att attackera pressfriheten
Utgivarna kritiserar Kinas ambassadör