Utgivarna delar ut pris och ordnar samtal om dokumentärfilm i Almedalen

Årets Mommapris går till Ingemar Persson, programchef och ansvarig utgivare på SVT. Han tar emot priset den 1 juli kl 16:00 på Expressens stora scen. Priset delas ut av Utgivarnas ordförande Viveka Hansson, TV4.

Direkt efter prisutdelningen följer en diskussion med rubriken ”Sanning eller smutskastning – hur privat får dokumentärfilmen vara?”

Förutom Ingemar Persson och Viveka Hansson deltar Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, i samtalet, som leds av Anna Herdenstam, journalist och programledare, Expressen. Läs mer om diskussionen här: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/58126

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Print Friendly
Ingemar Persson, SVT, får Momma-priset 2019. Priset delas ut under Almedalsveckan.

Årets Mommapristagare, Ingemar Persson, ansvarar för såväl skildrande som undersökande dokumentärer, liksom kortfilm, Veckans brott och vetenskapsredaktionens många program. Bland de produktioner som Ingemar Persson hjälpt till att ta fram finns till exempel uppmärksammade Fallet Kevin och Experimenten – om kirurgen Paolo Macchiarini.

Juryns motivering lyder: ”Genom sin beslutsförmåga och ett ständigt pågående samtal med redaktionerna om svåra publicistiska överväganden, skapar mottagaren av Mommapriset 2019 förutsättningar för kvalificerad journalistik inom flera olika programgenrer. Årets pristagare arbetar också målmedvetet för att medarbetarna ska kunna utnyttja TV-mediets alla möjligheter, oavsett om det handlar om förnyande formexperiment eller orädd undersökande journalistik.”

Av medarbetare beskrivs Ingemar Persson som en säker, proaktiv och inte överdrivet försiktigt ansvarig utgivare som kombinerar detta med att vara en rak och omtyckt arbetsledare, som litar på dokumentärmakarna och har en osviklig känsla för vad de kan ro i land. Själv beskriver han sig som ”erfaren och uthållig.”

– Jag är glad och lite stolt. Vi har en aktiv vardagsdiskussion kring utgivarfrågor på vår reaktion. Jag hoppas jag kan bidra till att vidga diskussionen kring de här frågeställningarna, säger Ingemar Persson.

Lyssna också till Ingemar Persson i Utgivarpodden: https://utgivarna.se/blogg/utgivarpodden-10-ingemar-persson/

I podden talar han bland annat om avvägningarna inför sändningen av den uppmärksammade dokumentären om Michael Jackson och problemen med Granskningsnämndens stränga tillämpning av reglerna kring otillbörligt gynnande.

Årets utgivare: Ingemar Persson, SVT
Utredningsförslag bäddar för Medieombudsmannen